Πλάτανος

ΚΤΗΡΙΟ 3 (Οικία Σακαλή)

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΧΕΔΙΩΝΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥΚΑΤΟΨΗ- ΚΑΤΩΙΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Η εικονιζόμενη κατοικία βρίσκεται στο πυρήνα ανάπτυξης του οικισμού, στο ανατολικό άκρο ως προς το σύνολό του. Η κατοικία βρίσκεται μπροστά σε κεντρικό, εμπορικό δρόμο του χωριού και ανήκει στην οικογένεια Σακαλή. Ο κύριος Σακαλής ήταν δικηγόρος, είχε διατελέσει Βουλευτής και υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επί πρωθυπουργού Πλαστήρα. Η κατοικία είναι αξιόλογη εξαιτίας του τύπου και της κατασκευής της.

Πρόκειται για ένα δυόροφο οίκημα το οποίο εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της τυπολογίας των κατοικιών όλου του οικισμού. Συνεπώς το στενό μέτωπο της κατοικίας βρίσκεται στο δρόμο από τον οποίο υπάρχει πρόσβαση τόσο στο κατώι όσο και σε προαύλιο χώρο ο οποίος εν μέσω κλίμακας οδηγεί στον όροφο της οικίας. Ο όροφος διαρθρώνεται ως εξής: υπάρχει αντρέ, καλοκαιρινός και χειμερινός χώρος με μικρή διαφορά ύψους καθώς επίσης και μικρό υπνοδωμάτιο. Παρόλου που ο διαχωρισμός των χώρων είναι μεταγενέστερος και έχει γίνει με γυψοσανίδα ακολουθεί κατά βάση την αρχική διάταξη.

Το κτήριο είναι κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή η οποία έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επίσης έχουν διασωθεί τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά κουφώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εσωτερικές θύρες ήταν ταμπλαδωτές και περίτεχνα φιλοτεχνημένες. Η στέγη έχει διασωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ το ταβάνι έχει αντικατασταθεί από γυψοσανίδες όπως και οι υπόλοιπες διαχωριστικές πληρώσεις.

Όσον αφορά τις λειτουργίες της κατοικίας το κατώι χρησιμοποιούντο για αποθήκευση τροφίμων και τη φύλαξη των ζώων. Στον όροφο υπάρχουν οι χώροι διημέρευσης τόσο του χειμώνα όσο και του καλοκαιριού. Σήμερα οι κατοικία είναι εν μέρει εγκαταλελειμμένη, ωστόσο συγγενείς κατοικούν στο χωριό και έχουν άμεση γνώση των φθορών.