Τρικέρι

Παθολογία Τοιχοποιίας

1α.υποχώρηση σοβά1β.υποχώρηση σοβά στο σημείο του πρεκιού1γ.τμηματική υποχώρηση σoβά σε ξύλιο σκελετό1δ."ξέπλυμα" σοβά λόγω βροχής1ε.ρηγμάτωση σοβά λόγω διαστολής της ξυλοδεσιάς2α.μούχλα στην τοιχοποιία χαγιατιού2β.μούχλα σε εξωτερική αργολιθοδομή3α.κατάρρευση λιθοδομής3β.ρωγμή σε λιθόκτισο μαντρότοιχο4.υποχώρηση γεμίσματος (και σοβά) τσατμά χαγιατιού5.κατάρρευση λιθόκτιστου τζακιού

Οι τοιχοποιίες στο Τρίκερι διαχωρίζονται κυρίως σε λιθοδομές και ελαφριές κατασκευές από ξύλινους σκελετούς (τσατμάδες). Λόγω της παροδου του χρόνου και κάποιες φορές εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών τα κτίρια έχουν υποστεί φθορές στις τοιχοποιίες τους.

 

1.Σοβάς
Σε πολλά σημεία του οικισμού παρατηρήσαμε ότι ο σοβάς στις τοιχοποιίες είχε υποχωρήσει. Αυτού του είδους η φθορά είναι απόρροια ενός ευρέου φάσματος παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η διαστολή των ξύλων (ξυλοδεσιές, πρέκια, ποδιές, πατόξυλα, στρωτήρες) εξαιτίας της περιβαλλοντικής υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει είτε σε απλή ρηγμάτωση του σοβά, είτε σε τμηματική υποχώρηση του.
Επιπλέον, η μεγάλη συχνότητα βροχοπτώσεων στην περιοχή έχει προκαλέσει το «ξέπλυμα» του εξωτερικού επιχρίσματος των τοιχοποιών.
Τέλος, η πάροδος του χρόνου και οι καταπονήσεις που έχει υποστεί η κατασκευή συντέλεσε στη φθορά του σοβά, ειδικότερα στις ακμές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ρηγματωθεί.

2.Μούχλα
Η γεωγραφική θέση του Τρικερίου (κοντά στη θάλασσα και μεγάλο υψόμετρο) συχνά συντελεί στη δημιουργία μούχλας τόσο στους λίθους των τοιχοποιιών, όσο και στο σοβά που χρησιμοποιείται ως εσωτερικό ή εξωτερικό επίχρισμα.

 

3.Λιθοδομή
Όπως προαναφέραμε, η λιθοδομή στο Τρίκερι αποτελεί το βασικό τύπο δόμησης και ειδικότερα, η αργολιθοδομή. Οι φθορές που έχει υποστεί αυτός ο τύπος δόμησης ίσως οφείλεται στην παλαίωση του συνδετικού κονιάματος των λίθων (περιβαλλοντικά αίτια και χρονική αποδυνάμωση του), στην έλλειψη συντήρησης των κτιρίων και στις καταπονήσεις από τους σεισμούς.

 

4.Τσατμάς
Ο ξύλινος κατακόρυφος σκελετός που συναντάται με τη μορφή τσατμάδων, κυρίως στα χαγιάτια των αρχοντικών, έχει εμφανίσει φθορές οι οποίες είναι αποτέλεσμα είτε της βαθμιαίας αποσάρθρωσης των ίδιων των ξύλινων στοιχείων (σήψη/διαστολή ξύλων), είτε στη διάβρωση του γεμίσματος.

 

5.Μεμονωμένες Κατασκευές
Εντοιχισμένες λίθινες κατασκευές, όπως τα τζάκια, παρουσιάζουν αντίστοιχες φθορές