Τρικέρι

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Προσθήκη όγκων για την λειτουργία αποχωρητηρίου και αποθήκηςΠροσθήκη τσιμεντοκονίας (κτίριο πάνω αριστερα)Αλλαγή θυρωμάτωνΑλλαγή κουφωμάτωνπρόσθετος εξώστης από μπετόνΕπισκευή στέγης με νέα υλικάΑλλαγή επικάλυψης στέγηςΑποκατάσταση κατασκευής με νέα υλικάΆστοχη μίμηση παραδοσιακού χαρακτήρα

Oι αλλοιώσεις που έχουν γίνει στο σύνολο του οικισμού μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις λειτουργικές και δομικές παρεμβάσεις. 

Στην πρώτη κατηγορία συναντάμε τις πλέον προφανείς παρεμβάσεις όπου στο αρχικό κτίσμα έχουν προστεθεί χώροι (για παράδειγμα αποχωρητήρια, αποθήκες)και σε γενικές γραμμές έχουν προστεθεί χώροι για να φιλοξενήσουν λειτούργίες του σπιτιού και χρήσεις που προέκυψαν με τα χρόνια με την αλλαγή στον τρόπο ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσθήκη κουζίνας.  Μία λιγότερο προφανής επέμβαση είναι ο χωρισμός της κατοικίας σε δύο ή και περισσότερα μέρη για την τη χρήση της από τα παιδιά της οικογένειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην εσωτερική διαρρύθμιση, άνοιγμα νέων εισόδων και κατ 'επέκταση συχνά προσθήκη εξωτερικής σκάλας για την εξυπηρέτησή τους. 

 

Οι δομικές αλλοιώσεις αφορούν στην ενίσχυση του στατικού φορέα και έχει με τα χρόνια αποδυναμωθεί. Η πιο συνηθισμένη παρέμβαση και μάλιστα μη αναστρέψιμη είναι η προσθήκη τσιμεντοκονίας στην εξωτερική όψη του κτηρίου.  Στο κέλυφος ,ακόμη ,παρέμβαση των τελευταίων χρόνων είναι η  αλλαγή του θυρώματος. Αρχικά, τα οικοδομικά ανοίγματα ήταν μικρά λόγω της απειλής των πειρατών. Μεταγεννέστερες επεμβάσεις μεγάλωσαν το οικοδομικό άνοιγμα και κατ’επέκταση έγινε αλλαγή των κουφωμάτων.  Αλλοίωση ακόμη στον αρχικό χαρακτήρα του κτηρίου αποτελούν και οι πρόσθετοι εξώστες από μπετόν αλλά και η προσπάθεια μίμησης σαχνισιών με μπετόν.  Με μπετονένιο σενάζ ή τούβλο αντικαθιστάται η ανώτατη ξυλοδεσιά αποτελώντας το δέσιμο της νέας στέγης.  Γενικότερα, παρατηρήσαμε οτι οι αποκαταστάσεις κυρίως για οικονομικούς λόγους με νέα υλικά (φτηνότερα) και μεθόδους δόμησης που τις περισσότερς φορές δεν συμφωνούν με την υφή του οικισμού. Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο χωριό υπάρχει ακόμη οικοδομική δραστηριότητα. Οι νέες κατασκεύες όμως είναι συμβατικές από μπετόν και τούβλο αλλά μιμούνται το παραδοσιακό καποιες φορές με επιτυχία και κάποιες άλλες όχι.