Τρικέρι

Παθολογία Κουφωμάτων

1α. Σήψη φύλλων πορτοπαραθύρων1β. Σήψη σκούρων1γ. Σήψη λαμπά-πρεκιού2α.Κατάρρευση πρεκιού2β. Κατάρρευση σκούρων3. Φθορές στα υαλοστάσια4. Οξείδωση μεταλλικών συνδέσμων

Τα κουφώματα στο Τρίκερι είναι παραδοσιακά κατασκευασμένα από ξύλο. Το υλικό αυτό, λόγω των μη σταθερών συνθηκών στις οποίες εκτίθονται τα κουφώματα, έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό φθορές. Οι βασιικότερες από αυτές είναι οι εξείς:

 

1. Σήψη:

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του κουφώματος είναι συνεχώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό τα ξύλα αυτά διαβρώνονται από την υγρασία. Με τον τρόπο αυτό παρατηρήσαμε διαβρωμένα φύλλα πορτοπαραθύρων, σκούρων, λαμπάδων και πρεκιών.

 

2. Κατάρρευση:

Τα φυσικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας από αυτά οδήγησαν στην ολική ή στη μερική κατάρρευση τόσο κάποιων πρεκιών όσο και σκούρων.

 

3. Φθορές στα υαλοστάσια

 

4. Οξείδωση μεταλλικών συνδέσμων:

Τα τζινέτια που χρησιμοποιούνται για τη στερέωση των κουφωμάτων σε λιθοδομές συνηθίζεται να καλύπτονται στην όψη από το σοβά. Όμως σε περιπτώσεις που ο σοβάς λείπει τότε αυτά οδηγούνται σταδιακά σε οξείδωση.