Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Κτήριο 10

Τοποθεσία Κτηρίου 10 στον χάρτηΌψηΚάτοψη Ισογείου Κάτοψη ΌροφουΤομή Α-Α΄Τομή Φούρνου Α-Α΄Τομή Φούρνου Β-Β΄ΠρόσοψηΔιάδρομος ορόφουΔιάδρομος ορόφουΕσωτερικό ορόφουΤαβάνι ορόφουΑυλήΒοηθητικό κτίσμα (φούρνος)ΦούρνοςΣτέγη φούρνου

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ένα Αιγυπτιώτικο σπίτι του Πηλίου, με εξωτερικό φούρνο. Στην αρχή ήταν αμιγώς κατοικία αλλά στην συνέχεια προκειμένου να καλύψει τις επαγγελματικές ανάγκες του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν γιατρός, μετατράπηκε ο πρώτος όροφος στο ιατρείο της κοινότητας. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα δύο επίπεδά του χτίστηκαν σε διαφορετική περίοδο καθως παρουσιάζουν αλλαγές και στην διάταξη και στον προσανατολισμό.

Η χωρική διάταξη του ισογείου είναι ακανόνιστη και η κεντρική του είσοδος στρέφεται προς την ιδιωτική αυλή του κτηρίου προσδίδοντας του ιδιωτικότητα. Αντίθετα, ο πρώτος όροφος βρίσκεται σε πλήρη συμμετρία και η είσοδός του είναι προσανατολισμένη προς το κεντρικό καλντερίμι κάνοντάς το προσιτό προς τους άλλους δημότες προκείμενου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ιατρείου. Λόγω του μεγάλου του μεγέθους και της ιδιότητας του, ως ιατρείο της κοινότητας, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες κατοικίες του χωριού, καθώς και ότι ιδιοκτήτης αποτελούσε μία επιφανής προσωπικότητα της κοινότητας.

Λόγω της εγκατάλειψης και της φθοράς του χρόνου η σημερινή κατάσταση του κτιρίου είναι μέτρια. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται να γίνονται εργασίες για την αποκατάστασ'η του όπως και του εξωτερικού φούρνου.