Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Επισήμανση επικρατέστερων τύπων

Παρουσίαση της χρονικής διαδοχής των επικρατέστερων κτηριακών τύπων από τη δημιουργία του οικισμού μέχρι σήμερα

Στην πρώτη εικόνα απεικονίζεται ένα απλό βοηθητικό κτίσμα της κλασσικής περιόδου, το οποίο τυπολογικά βρίσκεται κοντά στην κατηγορία των μονόχωρων κτισμάτων.

Στη δεύτερη βλέπουμε το αρχοντικό Δερελή, το οποίο αποτελεί κτίσμα του 18ου αιώνα - από τα λιγοστά παραδείγματα της κλασσικής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στον οικισμό. Ωστόσο, η σημερινή του μορφή είναι αλλοιωμένη, λόγω των εργασιών αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης του σε ξενώνα.

Στην τρίτη και την τέταρτη φωτογραφία απεικονίζονται δύο κτίρια της δεύτερης μεγάλης οικοδομικής περιόδου του οικισμού, που χαρακτηρίζεται από τις έντονες επιρροές του νεοκλασσικισμού. Το πρώτο είναι μια τυπική αιγυπτιώτικη κατοικία ενώ το δεύτερο αποτελεί πηλειορείτικο κτίσμα με συνθετικές επιρροές του νεοκλασσικισμού.

Στις τρεις τελευταίες φωτογραφίες επιλέξαμε να απεικονίσουμε, ως δείγμα της σημερινής οικοδομικής δραστηριότητας του οικισμού, δύο νέα κτίσματα και ένα έντονα ανακαινισμένο, τα οποια αντιπροσωπεύουν τη στάση των σύγχρονων ανθρώπων προς το παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.