Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Κτήριο 2

Τοποθεσία Κτηρίου 2 στον χάρτηΌψη Κτηρίου 2Κάτοψη ΙσογείουΚάτοψη Πρώτου ΟρόφουΚάτοψη Δεύτερου ΟρόφουΤομή Α-Α΄Λεπτομέρεια Εξωτερικής ΠόρταςΌψη ΚτηρίουΕσωτερική ΣκάλαΛεπτομέρεια Ταβανιού (ξυλογλυπτική επεξεργασία)Πόρτα ΑυλήςΘέα απο το μπαλκόνι του κτηρίου 2

Το συγκεκριμένο κτίσμα αποτελεί ένα νεοκλασσικό αρχοντικό.

Το εξωτερικό του διακρίνεται από μια απόλυτη συμμετρία, που διαμορφώνει αντίστοιχα τη χωρική και λειτουργική διάταξη του εσωτερικού εκατέρωθεν ενός κεντρικού διαδρόμου που καταλήγει στη σκάλα. Η διάταξη αυτή αναπαράγεται και στους τρείς ορόφους, ενσωματώνοντας βέβαια διαφορετικές λειτουργίες. Ο εσωτερικός χώρος μοιράζεται σε πολυάριθμα δωμάτια.

Εξωτερικά πρόκειται για ένα καθαρό παραλληλεπίπεδο πρίσμα με αναλογίες που παραπέμπουν σε κύβο. Η υλικότητα και το χρώμα του κτηρίου θυμίζουν αστική νεοκλασσική κατοικία της Αθήνας. Το γεγονός ότι το κτήριο έχει τρεις ορόφους σημαίνει από μόνο του ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης είχε σημαντική θέση στην τοπική κοινότητα, όντας εύπορος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περίτεχνες οικοδομικές λεπτομέρειες ξεκινώντας από τα εντυπωσιακά μεταλλικά κιγκλιδώματα και τα εξαιρετικά διακοσμημένα φουρούσια του εξώστη του δευτέρου ορόφου. Η ξυλόγλυπτη διακόσμηση στις οροφές εσωτερικά, αλλά και η ανακαινισμένη σκάλα που μας προϊδεάζει για τη σύνθετη μορφή της αρχικής αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία του κτηρίου αυτού. Επιπλέον, η πλακόστρωση της αυλής με ελαφρά ακανόνιστες πλάκες από τοπική πέτρα  διαμορφώνει ένα ανθρωπογενές περιβάλλον, το οποίο δε διασπά τη συνέχεια του φυσικού αλλά εντάσσεται ομαλά σε αυτό..

Ως προς τη θέση του στον οικισμό, βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, δίπλα στο κεντρικό καλντερίμι του οικισμού, κοντά σε μία από τις κρήνες.

Επίσης, γύρω από το σπίτι είναι εμφανές το δίκτυο «Αστρέχας», ενα συνεχόμενο αυλάκι, που το βλέπουμε σε πολλά σημεία του χωριού, κυρίως πλάι στα κεντρικα καλντερίμια. Αυτό επιτρέπει στο τρεχούμενο νερό να κυλάει αδιάκοπα διαμέσου όλοκληρου του χωριού. ΠΑρατηρούμε οτι το κτήριο ότι έχει τοποθετηθεί «ελεύθερα» στο οικόπεδο (δεν προσαρτάται σε κάποια πλευρά του σε εδαφοπλαγιά ή γειτονικό κτίσμα), όπως και τα περισσότερα κτίήρια του οικισμού. Αυτό συμβαίνει για να απομακρύνονται εύκολα το νερό από τις συχνές βροχοπτώσεις που χαρακτηρίζουν το πηλιορείτικο κλίμα.

Τέλος,παρατηρούμε ότι η κατοικία είναι στραμμένη και εκτονώνεται προς τη θέα.