Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Κτήριο 3

Τοποθεσία Κτηρίου 3 στον χάρτηΚάτοψηΣκίτσο Αξονομετρικό Κτηρίου 2Μπροστινή ΠόρταΕξωτερική ΠόρταΕσωτερικό ΚτηρίουΛεπτομέρεια από το πρέκι της εξωτερικής πόρτας

 Το παρόν κτίσμα αποτελέι ερείπιο, το οποίο ωστόσο μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση και την ερμηνεία της οικοδομικής δραστηριότητας στον Άγιο Γεώργιο στο παρελθόν.

  Σώζεται κυρίως το κέλυφος του κτηρίου, αλλά από τα ίχνη των γκρεμισμένων τοίχων μπορούμε να συνάγουμε συμπεράσματα για τη εσωτερική διάρθρωση του χώρου. Αν και εξωτερικά πρόκειται για ένα εσωστρεφές κυβικό πρίσμα με περιορισμένα ανοίγματα, η εσωτερική δίαρθρωση είναι πιο περίπλοκη, καθώς τα ίχνη των τοίχων υποδηλώνουν μια τρίχωρη διάταξη.

   Η κατάσταση του κτηρίου μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε ενδιαφέρουσες τοπικές οικοδομικές λεπτομέρειες, όπως τη χρήση ανεπίχριστης πέτρας, το σύστημα των ξυλοδεσιών που εμποδίζει την πλευρική ώθηση των τοίχων, το πρέκι της πόρτας με την ξύλινη υποδομή του και υπολείμματα των ελκυστήρων της στέγης.

   Η θέση του ερειπίου ακριβώς πίσω από την πλατεία, στο κέντρο του οικισμού αποτελεί ένδειξη της παλαιότητας του και της εγκατάλειψής του στα μεταπολεμικά χρόνια.