Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Αρχικοί πυρήνες-Επεκτάσεις

Χάρτης Μαχαλάδων

Ο τρόπος ανάπτυξης του Αγίου Γεωργίου χαρακτηρίζεται ως μικτός, δηλαδή η οικιστική συγκρότηση αναπτύσσεται  παράλληλα  προς τον κεντρικό δρόμο που διαπερνάει το χωριό σχεδόν κεντροβαρικά αλλά ταυτόχρονα και γύρω από πυρήνες σε θέσεις όπου βρίσκονται σημαντικά τοπόσημα. Οι σημαντικότεροι μαχαλάδες είναι ο  Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Παναγία, ο Άγιος Σταμάτιος και η Ράχη. Από αυτούς παρατηρούμε ότι οι τέσσερις πρώτοι συνδέονται με θρησκευτικά κέντρα.

      Ιστορικά, το παλαιότερο τμήμα και αρχικός πυρήνας ανάπτυξης του χωριού αποτελεί ο μαχαλάς του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος όχι μόνο αναπτύσσεται γύρω από την εκκλησία του ομώνυμου Αγίου αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Παραμένει και σήμερα ο οικιστικά αλλά και χρηστικά πυκνότερος, μιας και πέρα από την εκκλησία  στη γύρω περιοχή βρίσκεται η πλατεία του χωριού και τα λίγα μαγαζιά του, το κοινοτικό γραφείο και μουσείο του γλύπτη Νικόλα με την πλατεία Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και μια από τις λίγες, αν  όχι η μοναδική παιδική χαρά στην περιοχή .  Όσον αφορά την οικιστική πυκνότητα στους υπόλοιπους μαχαλάδες παρατηρούμε ότι τα πρωτία έχει η Ράχη ( όπου βρίσκεται και το ανενεργό σήμερα  σχολείο ),  καθώς αναπτύσσεται παράλληλα στον κεντρικό δρόμο και σε μικρή απόσταση από τον μαχαλά του Αγίου Γεωργίου, που έχει συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες του χωριού,  καθιστώντας την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση  άνετη ενώ στις πιο ψηλές περιοχές όπως ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Σταμάτιος η οικιστική συγκρότηση είναι αραιότερη.

      Συγκεκριμένα, ο μαχαλάς της Παναγίας παρόλο που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από το μαχαλά του Άγίου Αθανασίου παρουσιάζει μικρότερη οικιστική πυκνότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης απόστασής του από τον κεντρικό δρόμο, διαμέσου του υπάρχοντος καλντεριμιού και κατά συνέπεια από τον κεντρικό μαχαλά του Αγίου Γεωργίου.Ο τρόπος ανάπτυξης του Αγίου Γεωργίου χαρακτηρίζεται ως μικτός, δηλαδή η οικιστική συγκρότηση αναπτύσσεται  παράλληλα  προς τον κεντρικό δρόμο που διαπερνάει το χωριό σχεδόν κεντροβαρικά αλλά ταυτόχρονα και γύρω από πυρήνες σε θέσεις όπου βρίσκονται σημαντικά τοπόσημα. Οι σημαντικότεροι μαχαλάδες είναι ο  Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Παναγία, ο Άγιος Σταμάτιος και η Ράχη. Από αυτούς παρατηρούμε ότι οι τέσσερις πρώτοι συνδέονται με θρησκευτικά κέντρα.