Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Αποτύπωση 6

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥΤΟΜΕΣ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ 6

Η  κατοικία αυτή βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του Λεωνιδίου και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της τυπολογίας διώροφου ορθογωνίου δίχωρου σπιτιού.

Σύμφωνα με την τυπολογία, ο ημιυπόγειος χώρος που υπήρχε στα ισόγεια σπίτια, παίρνει πλέον τη θέση του ισογείου και οι κύριοι χώροι μεταφέρονται στον πάνω όροφο. Το ισόγειο προορίζεται για δευτερεύουσες  λειτουργίες όπως το στάβλισμα των ζώων ή ως αποθήκη , ενώ ο όροφος φιλοξενεί την οικογένεια. Κατά κανόνα, η προσπέλαση γίνεται με εξωτερική σκάλα και όχι μέσω του ισογείου, ώστε να διαχωριστεί πλήρως ο ένας όροφος και οι λειτουργίες του από τον άλλο. Το ισόγειο συνήθως αποτελούσε έναν ενιαίο χώρο, χωρίς χωρίσματα, παρά μόνο με κάποια διακριτικά στοιχεία σε ορισμένες περιπτώσεις, το οποία είχαν ίδια λογική με τη διαρρύθμιση του ορόφου. Η στέγη συνήθως ήταν τετράριχτη και ενίοτε τρίριχτη, στηριγμένη σε απλά ζευκτά και με εξωτερική επικάλυψη από σχιστόπλακες ή κεραμίδια. Το δάπεδο ήταν επίσης ξύλινο. Στην κεντρική Πελοπόννησο, συνηθίζεται το μισό πίσω τμήμα του ισογείου να καλύπτεται με θόλο., ενώ το δάπεδό του είναι καλυμμένο με χώμα. Οι εσωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται συνήθως από τσατμά, ενώ οι λιθοδομές επιχρίονται κυρίως εσωτερικά. Τα παράθυρα είναι λιγοστά, με κουφώματα από απλές ξύλινες κατασκευές και τέλος η σκάλα είναι εξωτερική και αποτελείται από ένα βραχίονα σε επαφή με τον τοίχο και κατασκευάζεται από λιθοδομή.

Η κατοικία στην οποία αναφερόμαστε, έχει τρίριχτη στέγη, αρκετά φανερή τη λιθοδομή της και παρουσιάζει ενδιαφέρον το μπλε χρώμα που είναι ζωγραφισμένα τα παράθυρα γύρω από τις κάσες. Στο μπροστινό του μέρος, υπάρχει μια αυλή με ένα πηγάδι και στη γωνία η τουαλέτα. Το ισόγειο δε συνδέεται με τον όροφο. Η πόρτα του ισογείου βρίσκεται κάτω από την σκάλα και οδηγεί σε έναν ενιαίο χώρο με ελάχιστο φωτισμό από τις μικρές σχισμές στον τοίχο, ο οποίος φαίνεται να λειτουργεί ως αποθήκη. Στον χώρο αυτό υπάρχει και μια μικρή κατασκευή από ξύλινες σανίδες, ενώ παρατηρείται και η τεχνική της Πελοποννήσου που αφορά τη θολωτή κατασκευή στο μισό πίσω τμήμα.

Η σκάλα που οδηγεί στον όροφο είναι εξωτερική και λιθόκτιστη. Η πόρτα είναι ξύλινη και δεν υπάρχει στέγαστρο. Στον όροφο υπάρχουν δύο χώροι, ένας που λειτουργεί ως κεντρικός χώρος υποδοχής επισκεπτών και ως υπνοδωμάτιο και ένας που λειτουργεί ως δευτερεύον υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Στον κύριο χώρο υπάρχουν δύο παράθυρα ξύλινης κατασκευής συμμετρικά. Η στέγη είναι ξύλινη εσωτερικά, με εμφανή δοκάρια, ενώ εξωτερικά αποτελείται από κεραμίδια.

Η μάντρα της κατοικίας είναι λιθόκτιστη, επιχρισμένη με σοβά σε ορισμένα σημεία και με μία μεγάλη πόρτα εισόδου που έχει ένα λιθόκτιστο στέγαστρο.