Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Αποτύπωση 3 - Μανάβικο

ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΟΨΗΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥΤΟΜΗ

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ 3 - ΜΑΝΑΒΙΚΟ

Το συγκεκριμένο κτήριο, βρίσκεται στον κυριότερο εμπορικό δρόμο του Λεωνιδίου, προσανατολισμένο νοτιοδυτικά του Βράχου.

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίσμα με υπόγειο, που στο ισόγειο του φιλοξενεί ένα μανάβικο και ένα βιβλιοπωλείο. Το υπόγειο του χωρίζεται στα δύο και λειτουργεί σαν αποθήκη για τα καταστήματα του ισογείου. Ο όροφος δεν έχει κάποια χρήση, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση διατήρησης.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τις ιδιοκτήτριες των καταστημάτων, το κτίριο αρχικά ήταν κατοικία, και στο ισόγειο ο χώρος που τώρα χωρίζεται στα δύο καταστήματα ήταν ενιαίος, όπως και το υπόγειο.

Η κατάσταση διατήρησης στο ισόγειο είναι καλή, και στο μανάβικο έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις. Η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται από μία τρύπα πίσω από τον πάγκο εσωτερικά του μανάβικου, μέσω μίας αυτοσχέδιας σκάλας. Αντίθετα, στο βιβλιοπωλείο έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου και έχουν αλλάξει τα κουφώματα, ενώ η πρόσβαση στο υπόγειο γίνεται εξωτερικά του κτιρίου.

Ο όροφος είναι αρκετά παραμελημένος, καθώς είναι εντελώς εκτεθειμένος ο σκελετός των τοίχων και του πατώματος. Οι ιδιοκτήτες είχαν σκοπό να το φτιάξουν αλλά οι εργασίες σταμάτησαν και έτσι η κίνηση στο εσωτερικό του ορόφου είναι αδύνατη λόγω της απουσίας σανιδώματος και των εκτεθειμένων καρφιών στα δοκάρια του πατώματος. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην όψη του ορόφου, καθώς ο σοβάς περιμετρικά των κουφωμάτων είναι γκρεμισμένος, και φανερώνει τα ξύλινα δοκάρια και τις πέτρες που υπάρχουν γύρω από αυτά.

Μάρτυρες της πρόθεσης ανακαίνισης είναι και οι προσθήκες που είχαν γίνει στον όροφο. Στη ανατολική του πλευρά έχει γίνει προσθήκη ενός δωματίου που επικοινωνεί με τον διάδρομο της εισόδου στον όροφο και ενός μπετονένιου μπαλκονιού για την χρήση του οποίου είχε γίνει η διάνοιξη ενός παραθύρου σε μπαλκονόπορτα. Οι δύο προσθήκες είναι ακριβώς επάνω από τον διάδρομο εισόδου στην εσωτερική αυλή του ισογείου.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υλικότητα του κτιρίου. Στο ισόγειο είναι εμφανής οι λαξευτές πέτρες, που είναι και το υλικό από το οποίο είναι χτισμένο το κτίριο, ενώ στον όροφο η πέτρα είναι σοβατισμένη με λευκό επίχρισμα. Αυτό, δημιουργεί ένα οπτικό όριο μεταξύ των δύο ορόφων, κάνοντας εμφανές από το εξωτερικό του κτιρίου που τελειώνει το ισόγειο και που ξεκινά ο όροφος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τεχνικής που συναντήσαμε σε αρκετά κτίρια του οικισμού.