Λεωνίδιο (Τμήμα Γ -Κοίλασο)

Στέγες

Σύνδεση ελκυστήρα με ορφανόΣύνδεση ζευκτού με πρόβολοΤυπολογίες ζευκτώνΑξονομετρικό τρίρριχτης στέγηςΆνοψη τρίρριχτης στέγηςΤομή τρίρριχτης στέγης

Όλα τα κτήρια του οικισμού (εκτός από όσα είναι έντονα αλλοιωμένα) διαθέτουν στέγη. Οι στέγες εδράζονται στους τοίχους, πατώντας ενίοτε σε ξύλινους στρωτήρες (χαρακτηριστικό μη εύκολα διακριτό) και φέρουν επικάλυψη από κεραμίδια. Η φέρουσα κατασκευή των στεγών είναι εξ ολοκλήρου ξύλινη.

 

Κυρίαρχη μορφή είναι οι τετράριχτες στέγες καθώς τις συναντάμε σε πλήθος κτηρίων. Σπάνια μορφή είναι οι τρίριχτες που τις συναντάμε κυρίως σε μικρές κατοικίες. Στην περίπτωση αυτή, στην πλευρά του κτηρίου που δε φέρει τη στέγη υπήρχε χαρακτηριστικά τζάκι. Ακόμη πιο σπάνιες είναι οι δίρριχτες που συναντάμε κυρίως σε πολύ μικρά κτίσματα, όπως αποθήκες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις (αλέτρι).

 

Εντοπίσαμε διαφορετικές τυπολογίες ζευκτών. Οι διαφορές μεταξύ τους διακρίνονται στον τρόπο μεταφοράς των φορτίων της κατασκευής στους φέροντες τοίχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έδραση των ελκυστήρων (ψαλίδια) στην τοιχοποιία γινόταν μέσω του ορφανού (ξύλο κρυμμένο εντός της τοιχοποιίας).

Υπήρχαν και περιπτώσεις που ο στρωτήρας απουσίαζε και ο ελκυστήρας εδραζόταν απευθείας στην τοιχοποιία, με αποτέλεσμα η κατασκευή να είναι ελλιπής. Η απουσία αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια αστοχίας του δομικού συστήματος.