Καρύταινα (Τμήμα Β)

Κτήριο 5

κύρια όψηκάτοψη κατωγιούκάτοψη ισογείουτομή Α-Ατομή Β-Βτμήμα κύριας όψης κτηρίου εξώστης πρόσοψης με προσθήκη μεταλλικών διατομών για τη στήριξηάποψη εξώστηείσοδος κατοικίαςπίσω όψη-άνοιγμα που έχει κλειστεί με τούβλα.φωτογραφία από το εσωτερικό του κατωγιού με εμφανείς τις προσθήκες τσιμεντοκονίας στην τοιχοποιίαάποψη εσωτερικού χώρουεσωτερικός διάδρομος με εμφανή την αντικατάσταση των εσωτερικών ξύλινων τοίχων με γυψοσανίδες.

 

Το σημερινό κτήριο έχει σχήμα "Γ" το οποίο δημιουργήθηκε από την ένωση δύο ορθογωνικών κτισμάτων διαστάσεων περίπου 6μ. επί 10μ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιδιοκτήτριας, τα δύο αυτά κτίσματα είναι διαφορετικών εποχών και στο παρελθόν διέθεταν θολωτά υπόγεια που σήμερα έχουν πλέον μπαζωθεί δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη ιδιωτική αυλή, από τα λίγα παραδείγματα τόσο σαφή διαχωρισμού από το δημόσιο χώρο.
Το ισόγειο, που αποτελεί και τον κυρίως χώρο κατοικίας χωρίζεται νοητά στα κοινόχρηστα και στα ιδιωτικά δωμάτια διατηρώντας την οριοθέτηση των παλαιότερων κτισμάτων. Εσωτερικά, τα ξύλινα διαχωριστικά έχουν αντικατασταθεί από γυψοσανίδες.Ο χώρος του υπογείου δεν είναι θολωτός, αλλα οι χώροι του διαχωρίζονται με τοξοτά ανοίγματα.
Όπως το βλέπουμε σήμερα, το κτήριο έχει υποστεί αρκετές μπετονένιες επεμβάσεις, οι περισσότερες εξαιρετικά πρόσφατες (χαρακτηριστικά, η ενίσχυση της τοιχοποιίας στο εσωτερικό του υπογείου πραγματοποιούταν ενόσω βρισκόμασταν στον οικισμό), ωστόσο ο παραδοσιακός του χαρακτήρας παραμένει εμφανής, με τον ξύλινο εξώστη που δεσπόζει στην πρόσοψη να διατηρεί την μορφολογία του και το ιδιάζον θύρωμα της εισόδου στο υπόγειο με τα "μάγουλα" στο υπέρθυρο.