Καρύταινα (Τμήμα Β)

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

 

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους παραδοσιακούς οικισμούς ορίζει τα ελάχιστα όρια του εμδαδού και των διαστάσεων του οικοπέδου.Ισχύουν διαφορετικά όρια για τα οικόπεδα που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του οικισμού,όπως ελάχιστο πρόσωπο: δώδεκα (12) μέτρα,ελάχιστο βάθος: δέκα οκτώ (18) μέτρα και ελάχιστο εμβαδό: τριακόσια (300) τετρ. μέτρα,ενώ για το υπόλοιπο τμήμα του οικισμού ισχύει πως πρέπει το ελάχιστο πρόσωπο: 25μ ,ελάχιστο βάθος:40μ και ελάχιστο συνολικό εμβαδό 1200τμ.

Το νομοθετικό πλαίσιο αναγνωρίζει ως κεντρικό τμήμα του χωριού τη περιοχή εκείνη που άποψη πυκνότητας δόμησης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνοχή ή συνοψίζει τη κυριότερη δραστηριότητα του οικισμού.
Σ'αυτό το τμήμα του οικισμού το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται στο 80%,ενώ στο υπόλοιπο τμήμα είναι μόλις 50%,αντίστοιχα ορίζεται και ο συντελεστής δόμησης σε 80εκ. και 50εκ.
Το ύψος ορίζεται στους 2 ορόφους,ενώ ο 3ος όροφος επιτρέπεται μόνο όταν διατηρείται ο συντελεστής δόμησης και το ύψος δεν ξεπερνά τα 10μ και το μέγιστο ύψος για τις οικοδομές σε όλοκληρο τον οικισμό στα 7μ,διαφορετικά στα 10μ λόγω της φυσικής κλίσης του εδάφους.

Στο άρθρο 3,το οποίο παραθέτεται αυτούσιο,ορίζεται η σύνθεση και η διάταξη των κτιρίων και τα μορφολογικά τους στοιχεία


  • 1. Η ογκοπλαστική μορφή των κτιρίων πρέπει να προσεγγίζει τα παραδοσιακά πρότυπα ως προς την σύνθεσιν την κλίμακα και τας αναλογίας των όγκων.
    Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται, κατά την κρίση της, να επιβάλη τροποποιήσεις, αναφερομένας εις την διάσπασιν του όγκου του κτιρίου μέχρι και διαχωρισμού εις περισσότερα του ενός κτίρια, εάν τούτο επιβάλλεται από τας συνθήκας και τα χαρακτηριστικά πρότυπα του περιβάλλοντος.

    2. Αι οικοδομαί δέον όπως καλύπτονται δια στέγης μορφής ομοίας των παραδοσιακών (τετρακλινούς, δικλινούς, μονοκλινούς), μετά των αντιστοίχων προεξοχών, ή επιπέδου δώματος μετ' αναλόγου μορφής και διαστάσεων στηθαίου ή συνδυασμού των δυο συστημάτων, κατά τα επικρατούντα παραδοσιακά πρότυπα του αμέσου περιβάλλοντος αυτών. Εις περίπτωσιν επιβολής στέγης, απαγορεύεται η συνέχισις των οικοδομικών εργασιών αίτινες ακολουθούν τας τοιαύτας του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου, προ της περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης. Η στέγη είναι υποχρεωτική έστω και αν άνωθεν του κατασκευαζομένου τμήματος οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επιπλέον ορόφου.
    Εις περίπτωσιν κατασκευής δώματος, τυχόν αναμονές (οπλισμού) καλύπτωνται υποχρεωτικώς.

    3. Η τελική επεξεργασία των εξωτερικών όψεων των κτιρίων διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα από απόψεως υλικού και τρόπου κατασκευής. Αι όψεις διατάσσονται κατά επίπεδα κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου χωρίς εν πάση περιπτώσει να αφίστανται των αναλογιών των εμφανιζομένων εις τα ως άνω πρότυπα.
    4. Τα βοηθητικά κτίσματα δέον όπως κατασκευάζωνται συμφώνως προς τα εις τας προηγουμένας παραγράφους, του παρόντος άρθρου αναφερόμενα δια τα κυρίως κτίρια δύνανται όμως να κατασκευασθούν, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, και δι? ευτελεστέρων υλικών, αν τούτο συναντάται εις τον οικισμόν ως παραδοσιακόν στοιχείον.
    5. Η κατασκευή ενός εκάστου των κατωτέρων στοιχείων των οικοδομών επιτρέπεται μόνον εάν απαντώνται κατά κανόνα και όχι κατ? εξαίρεσιν εις τας οικοδομάς του αμέσου περιβάλλοντος του κτιρίου.
    α) Εξωστών ανοικτών ή κλειστών εν εσοχή ή εν εξοχή.
    β) Προστεγασμάτων.
    γ) Κλιμάκων ανοικτών.
    δ) Στοών.
    ε) Τοίχων αντιστηρίξεως.
    στ) Κογχών.
    ζ) Πέργκολας.
    η) Αρχιτεκτονικών προεξοχών και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.

    6. Άπαντα κατά την προηγουμένην παράγραφον στοιχεία ως και τα κουφώματα και αι καμινάδες προσαρμόζονται ως προς την μορφήν, το υλικόν, τον τρόπον κατασκευής και τους χρωματισμούς, εις τα παραδοσιακά πρότυπα του άμεσου περιβάλλοντος της οικοδομής.
    7. Αι περιφράξεις των οικοπέδων (τοίχοι, κάγγελλα, αυλόθυραι κ.λπ.) κατασκευάζονται ως προς το υλικό την μορφήν και το ύψος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.
    Η κατασκευή κτιστού περιφράγματος, ελαχίστου ύψους 1,80μ., δια την κάλυψιν χώρων εργασίας, αποθηκών, συνεργείων αυτοκινήτων, βιοτεχνιών κ.λ.π.) από τους κοινοχρήστους χώρους του οικισμού δύναται να επιβάλλεται όταν καθ? οιονδήποτε τρόπον εξωτερικεύονται αι ως άνω χρήσεις κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.


     

Στο άρθρο 4 καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις των οικοδομών οι οποίες είναι κτίρια κατοικίας,κοινής ωφέλειας και κοινωνικού εξοπλισμού,ενώ απαγορεύεται η ανέγερση βιομηχανιών ή βιοτεχνίων χωρίς τη παραχώρηση ειδικής άδειας.

Στο άρθρο 5 του νομοθετικού πλαισιού,παραθέτονται οι παρεκκλίσεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγείται άδεια για αποκάτασταση ή επισκεύη παλαιών κτιρίων εφόσον διατηρούν τον αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό χαρακτήρα,εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις που αφορούν τη μέγιστη κάλυψη,το ύψος των ορόφων και το συντελεστή δόμησης.Στη περίπτωση των ερειπίων,η αναστήλωση επιτρέπεται κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας,η οποία θα αποδεικνύει την αρχική μορφή του κτιριού.