Καρύταινα (Τμήμα Β)

Κτήριο 6

κύρια όψηδευτερεύουσα όψηκάτοψη κατωγιούκάτοψη ισογείουτομή Α-Ατομή Β-Βγενική εξωτερική άποψηεσωτερικό κατωγιού με ξύλινο πατάρικεντρική είσοδος ισογείου στην μέσα πλευρά του "Γ"πλάγια όψη με εμφανή την πρόσθετη τσιμεντοκονία στην τοιχοποιίατζάκι σε ένα από τα δωμάτια του ισογείουεσωτερικό κεντρικού χώρου ισογείου

 

Πρόκειται για κτήριο κατοικίας στην βόρεια πλευρά του οικισμού, μεγάλων διαστάσεων (οι μεγαλύτερες πλευρές έχουν μήκος 12,40μ. και 12, 80μ.) που όπως καταλαβαίνουμε από μία "ραφή"  στην κύρια όψη, προέκυψε από την ένωση δύο κτισμάτων με αποτέλεσμα η σημερινή του μορφή να είναι αυτή του "Γ". Ο χώρος όπως τον βλέπουμε πλέον αποτελείται από από δύο κύριες στάθμες,  του κατωγιού και του ισογείου. Ωστόσο, η στάθμη του κατωγιού κατακερματίζεται σε επιμέρους, με μικρές υψομετρικές διαφορές που συνδέονται μεταξύ τους με πέτρινα/βραχώδη σκαλοπάτια. Εντύπωση προκαλεί η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου παταριού στον δευτερεύοντα χώρο του κατωγιού που τον χωρίζει καθ΄ύψος στα δύο,  με  το πάνω κομμάτι μάλιστα να μην διαθέτει κανέναν άμεσο τρόπο πρόσβασης σ'αυτό.  Η σημερινή εμφάνιση του χώρου προδίδει τον χαρακτήρα του ως αποθήκευτικό και παραμονής ζώων.
Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται από εξωτερική πέτρινη ραμπόσκαλα και η είσοδος σε αυτόν βρίσκεται στην εσωτερική πλευρα του "Γ". Εσωτερικά, πέντε δωμάτια και μία αποθήκη διαρθρώνονται περιμετρικά του κεντρικού χώρου εισόδου.Δύο από αυτά μάλιστα διαθέτουν τζάκι. Ο διαχωρισμός τους γίνεται με τούβλινους τοίχους και η ο σκελετός της στέγης "κρύβεται" με ξύλινο ταβάνωμα. Εξωτερικά, στα όρια της ιδιωτικής αυλής βρίσκεται μεταγενέστερη τουαλέτα από τσιμεντότουβλα, αλλά και ένας παραδοσιακός πέτρινος φούρνος.
Οι φανερότερες επεμβάσεις στο κτήριο είναι το μπετονένιο μπαλκόνι, η ενίσχυση της τοιχοποιίας με πρόσθετη τσιμπεντοκονία αλλά και η αντικατάσταση ορισμένων ξύλινων πρεκιών με μπετονένια, το χρώμα τον οποίων με τα χρόνια έχει εναρμονιστεί με αυτό της τοιχοποιίας. Αν και η εικόνα του εσωτερικού δίνει την εντύπωση εγκατάλειψης, η κατάστασή του κτηρίου είναι αρκετά καλή.