Καρύταινα (Τμήμα Β)

Κτήριο 11

κύρια όψηδευτερεύουσα όψηκάτοψη κατωγιούκάτοψη ισογείουτομή Α-Αγενική άποψη κτηρίουόψη με εμφανείς επεμβάσεις στην τοιχοποιίαπεριβάλλον χώροςάποψη εσωτερικού χώρου

 

Το κτήριο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του οικισμού και έχει ορθογωνικό σχήμα με γενικές διαστάσεις 9,80 μ. επί 5,40 μ. .Διαρθρώνεται σε δύο στάθμες, του κατωγιού και του ισογείου, καθεμιά από τις οποίες έχει την είσοδό της στις δύο αντιμέτωπες μεγάλες πλευρές του κτηρίου. Τμήμα του βραχώδους εδάφους του λόφου εισχωρεί στο επίπεδο του υπογείου που επικαλύπτεται με ξύλινο πατάρι ώστε να δημιουργήσει το πάτωμα του ισογείου. Διακριτή έιναι και η εσοχή του τζακιού και της καμινάδας στον οπίσθιο στενό τοίχο.
Η κατάσταση του κτηρίου θα χαρακτηριζόταν ως "υπό την διαδικασία ατυχούς αποκατάστασης" αφού η όψη της εισόδου του υπογείου είναι εμφανής η διαφορά της τοιχοποιίας που κατά το ήμισυ είναι ανακατσκευασμένη με τρόπο δομής άχαρο και ασύμβατο με τον παραδοσιακό της Καρύταινας. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει ο προσεγμένος σε διαμόρφωση περιβάλλων χώρος με τα πλατιά,λίθινα σκαλοπάτια που "αγκαλιάζουν" την ανατολική πλευρά της κατοικίας και οριοθετούν την ιδιωτική της αυλή σε σχέση με αυτήν του διπλανού κτίσματος.