Καρύταινα (Τμήμα Β)

Τοιχοποιίες

 

Στον υπό μελέτη οικισμό εντοπίσαμε πολλών ειδών τοιχοποιίες.Διαφέρουν  ως προς  το  μέγεθος και τον βαθμό λάξευσης των πετρών, το δομικό σύστημα που εφαρμόζεται, το μέγεθος  των αρμών, το χρώμα του κονιάματος.Παραπάνω  παρατίθενται  διάφορα παραδέιγματα που αποτυπώθηκαν στον οικισμό.
 

  • Τοίχος  1, τομή.  Παρατηρούμε ότι  στο δομικό σύστημα που ακολουθείται, τοποθετείται εγκάρσια μία στρώση  μεγάλων λίθων  πάνω  από διαδοχικές στρώσεις  μικρότερων πετρών , με πυκνό κονίαμα. Οι  πέτρες είναι αρκετά λαξευμένες.  Βρέθηκε σε αρχοντικό.
  • Τοίχος  2, τομή. Δύο φλούδες  μεγαλύτερων πετρών τοποθετούνται εσωτερικά και εξωτερικά του τοίχου.  Ανάμεσα το  κενό πληρώνεται  με μικρότερες πέτρες και  κεραμύδια  που είναι  <<ριγμένα>>  μέσα σε παχύ κονίαμα.Οι  λίθοι έχουν ελάχιστο βαθμό λάξευσης. Βρέθηκε σε μικρότερο κτίσμα με φτηνότερη κατασκευή.
  • Τοίχος  3, αξονομετρική άποψη. Φαίνεται σε άνοιγμα. Οι πέτρες προεξέχουν πολύ του κονιάματος  και  είναι τοποθετημένες  με τακτικό τρόπο.
  • Τοίχος  4, όψη. Οι πέτρες  έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και είναι τοποθετημένες σε οριζόντιες σειρές με λεπτό αρμό ανάμεσα και προεξέχουν ελάχιστα του αρμού. Βρέθηκε σε αρχοντικό.
  • Τοίχος  5, όψη. Λεπτομέρεια μαντρότοιχου. Οι λίθοι είναι  διάφορων μεγεθών, χωρίς επεξεργασία, που σφηνώνονται μεταξύ τους  χωρίς αρμό αφήνοντας μεγάλα κενά.
  •  Τοίχος  6, όψη. Πλάγια όψη αρχοντικού στην οποία παρατηρήσαμε ότι είναι λιγότερο επιμελημένη από ότι η κύρια όψη.  Εξωτερική λιθοδομή  με αλάξευτες πέτρες και  παχύ αρμό, παρ΄ όλα αυτά είναι πιο προσεκτικά επεξεργασμένη από άλλα παραδείγματα καθώς ανήκει σε αρχοντικό σπίτι.
  • Τοίχος  7, τομή. Η τοιχοποιία περικλείεται στις δύο μεριές από λαξευμένες, ελαφρώς  τετραγωνισμένες πέτρες. Το κενό ανάμεσα  γεμίζεται από μικρότερες  πέτρες αλλά με προσεκτικό τρόπο μέσα σε παχύ κονίαμα.
  • Τοίχος  8, τομή. Λεπτομέρεια σε άνοιγμα κουφώματος. Είναι εμφανής η διαφοροποίηση στους λίθους ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου. Οι εσωτερικές πέτρες είναι χοντρά λαξευμένες  με παχύ κονίαμα που καλύπτει κάποιες από τους μεγαλύτερους  και μικρότερες πέτρες γεμίζουν την απόσταση. Αντίθετα οι εξωτερικές πέτρες, ειδικά αυτές που πλαισιώνουν τα ανοίγματα είναι προσεκτικά λαξευμένες, τετραγωνισμένες με μικρούς αρμούς.
  • Τσατμαδότοιχος,  όψη. Υπάρχει ξύλινος σκελετός σε σχηματισμούς  <<ψαροκόκκαλου>>  που στηρίζει τον τοίχο. Τα κενά πληρώνονται με τσακμαδόπετρες και παχύ κονίαμα.
  •  Μαντρότοιχος, αξονομετρική άποψη. Διαφορετικών μεγεθλων πέτρες  τοποθετούνται άτακτα μέσα σε παχύ  κονίαμα. Στην πάνω μεριά τοποθετούνται σχιστόπλακες
  • Εσωτερικός μπαγδατότοιχος. Με την μέθοδο της μπαγδατής, δύο στρώσεις, η μία με ξύλινα οριζόντια πηχάκια και η άλλη με καλάμια καρφώνονται σε κατακόρυφους πήχεις και καλύπτονται με επίχρισμα.

 

τοίχος 1, τομή
τοίχος 1, τομή
τοίχος 2, τομή
τοίχος 2, τομή
τοίχος 3, αξονομετρική άποψη
τοίχος 3, αξονομετρική άποψη
τοίχος 4, όψη
τοίχος 4, όψη
τοίχος 5, όψη
τοίχος 5, όψη
τοίχος 6, όψη
τοίχος 6, όψη
τοίχος 7, τομή
τοίχος 7, τομή
τοίχος 8, τομή
τοίχος 8, τομή
τσατμαδότοιχος, όψη
τσατμαδότοιχος, όψη
μαντρότοιχος, αξονομετρική άποψη
μαντρότοιχος, αξονομετρική άποψη
εσωτερικός μπαγδατότοιχος, αξονομετρική άποψη
εσωτερικός μπαγδατότοιχος, αξονομετρική άποψη