Καρύταινα (Τμήμα Β)

Κτήριο 1

κύρια και δευτερεύουσα όψηκάτοψη ισογείου και ορόφουτομή Α-Ακύρια όψη κτηρίου από εμπορικό δρόμοκύρια όψη, μέτρηση μεγέθους λίθων εξωτερικής τοιχοποιίαςδευτερεύουσα όψη (όροφος)δευτερεύουσα όψηαπότμηση γωνίας για διευκόλυνση διέλευσης ζώωνάποψη εσωτερικού με εμφανή τα απομεινάρια παταριού και τμήματος της στέγης

 

Το κτήριο βρίσκεται στο εμπορικό τμήμα του οικισμού, στην αρχή του κεντρικού εμπορικού μονοπατιού και πρακτικά είναι το πρώτο που συναντάται στην πορεία από την κενρική πλατεία του χωριού προς αυτό. Όπως και τα υπόλοιπα κτήρια αυτού του τμήματος, είναι στενομέτωπο και επιμήκες, με γενικές διαστάσεις 4,5 μ. επί 9 μ. και η γωνιακή του θέση είναι υπεύθυνη για την διαφορετική αντιμετώπιση των όψεών του. Το στενό μέτωπο, αυτό προς τον εμπορικό δρόμο , αποτελεί εμφανώς την "καλή όψη" του κτηρίου, αφόυ διαθέτει  έναν  τύπο τοιχοποιίας που δεν συναντήσαμε πουθενά αλλού στον οικισμό. Οι λίθοι αυτής είναι προσεκτικά λαξευμένοι ώστε να αποκτήσουν ορθογώνιο σχήμα σε αντίθεση με αυτούς της πλάγιας όψης που είναι ακατέργαστοι και με εμφανές το κονίαμα στους αρμούς τους.
Η διάρθρωση του χώρου γίνεται σε δύο στάθμες. Η πρώτη, στο επίπεδο του ισογείου εικάζουμε πως είχε χρήση εμπορική και λόγω της χωροθέτησης του κτηρίου, αλλά και  λόγω της μορφολογικής της υπόστασης, αφού διαθέτει μεγάλο άνοιγμα που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολό της. Αν και η κατάσταση του κτηρίου δεν είναι καλή, δεν εμφανίζονται ίχνη εσωτερικών ελαφρών διαχωριστικών, οπότε συμπεραίνουμε πως ο χώρος ήταν ενιαίος. Η σύνδεση με τον όροφο θα γινόταν με εσωτερική ξύλινη σκάλα που έχει πια καταστραφεί. Το πάτωμα του ορόφου είναι το τυπικό ξύλινο πατάρι, τμήμα του οποίου έχει σήμερα πια καταρρεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την στέγη, της οποίας το εναπομείνον κομμάτι είναι εμφανές, μαζί με ίχνη ταβανώματος που δεν υπάρχει πλέον. Τα ανοίγματα στον όροφο είναι περισσότερα στην επιμήκη πλευρά, αλλά και από τις δύο υπάρχει μπαλκονόπορτα για την πρόσβαση στους εξώστες που έχουν και αυτοί καταρρεύσει, με εξαίρεση ορισμένα απομεινάρια ξύλινων φουρουσιών.