Η παρούσα οικία αποτε-λεί κομμάτι μιας ομάδας κατοικιών στο δυτικό άκρο του οικισμού και σε μικρή απόσταση από τον κε-ντρικό δρόμο. Το κτίσμα, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Ηλία Πετρόπουλου, έχει ανατολικό προσανατολισμό, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και παρουσιάζει γενικές αναλογίες κάτοψης καθώς και όψης 2:1 και στεγάζεται με χαμηλή τετρακλινή στέγη με κεραμίδια.
Η είσοδος και στα δύο επίπεδα πραγματοποιείται από την βορεινή μακρά πλευρά του κτιρίου. Στο ισόγειο κανείς εισέρχεται μέσω ενός πρόχειρου ξύλινου προστεγάσματος, ενώ η είσοδος δε φαίνεται από το δρόμο καθώς την κρύβει ένας χαμηλός πέτρινος τοίχος, ο οποίος λόγω του διακριτού αρμού φαίνεται να προστέθηκε σε δεύτερη φάση στην ανατολική όψη του κτιρίου. Στον όροφο, η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω μιας πέτρινης κλίμακας, σχήματος Γ, τοποθετημένη στο όριο του οικοπέδου προς τα δυτικά, αφήνοντας έτσι περιθώριο για ένα μικρό αύλιο χώρο. Οι δύο αυτοί είσοδοι βρίσκονται στον ίδιο κατακόρυφο άξονα και ελαφρώς μετατοπισμένες προς τα δεξιά-δυτικά, σε σχέση με το κέντρο της μακράς πλευράς.
Η ισόγεια στάθμη του κτίσματος υπογειοποιείται προς τη νότια και δυτική πλευρά. Είναι ωστόσο, σε άμεση οπτική επαφή με τον δρόμο, που βρίσκεται στην ανατολική στενή πλευρά του κτίσματος, μέσω ενός ανοίγματος. Το άνοιγμα αυτό έχεις τις ίδιες αναλογίες όπως αυτών του ορόφου και βρίσκεται στο κεντρικό άξονα της όψης, στην ίδια ευθεία με τον τζάκι του ορόφου. Ο χώρος αυτός καταλαμβάνει περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού χώρου και τον χρησιμοποιούσαν για το στάβλισμα των ζώων. Το μέγεθος του χώρου αυτού, φανερώνει ότι η βασική πηγή εισοδήματος της οικογένειας αποτελούσε η κτηνοτροφία.
Στον όροφο, βρίσκουμε την κύρια κατοικία, που λόγω της ελαφρώς μετατοπισμένης εισόδου δημιουργεί μια μικρή ανισότητα στους χώρους. Πιθανόν το πιο ευρύχωρο κομμάτι του ορόφου - το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κτίσματος προς το δρόμο - να εξυπηρετούσε της καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Αυτό ενισχύεται επίσης και από το γεγονός ότι σ’ αυτή την πλευρά είναι τοποθετημένο και το τζάκι. Το τζάκι βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της ανατολικής όψης, εσωτερικά παρουσιάζει κοιλότητα, ενώ εξωτερικά δεν φανερώνεται ο όγκος του. Εκατέρωθεν του τζακιού και συμμετρικά προς αυτό, τοποθετούνται δύο ανοίγματα, με θέα προς το δρόμο και τον κάμπο. Πλησίον του τζακιού, στις μακρές πλευρές του κτίσματος τοποθετούνται άλλα δύο ανοίγματα, όπου λόγω του προσανατολισμού τους (βορράς-νότος) βοηθούν στον καλό αερισμό και ηλιασμό του χώρου.
Τον κατά λίγο μικρότερο χώρο του ορόφου, τον βρίσκουμε στην δυτική πλευρά του κτίσματος και κάπως πιο απομονωμένο. Για αυτόν δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, πέραν ενός ανοίγματος που διαφαίνεται στην βορεινή πλευρά και προς τα δυτικά. Οι υπόλοιπες πλευρές έχουν υποστεί ζημιές σε σημείο κατάρρευσης. Παρολαυτά μπορούμε να παρατηρήσουμε την ύπαρξη πολλών μικρών εσοχών, στοιχείο που προσδίδει την ελάχιστη χρήση επίπλων και την μέγιστη αξιοποίηση των παχών των τοίχων (80-60 εκ.), για την εξυπηρέτηση των αναγκών. Οι εσοχές ποικίλουν στην μορφολογία τους και είναι άμεσα συνυφασμένες ως προς τη χρήση τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο τετράγωνες εσοχές εκατέρωθεν του τζακιού που πιθανότατα να εξυπηρετούν την τροφοδοσία του. Μια εσοχή στην ΒΑ γωνία του ορόφου μαρτυρά την θέση του λυχναριού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μη αποκάλυψη του τζακιού στον εξωτερικό τοίχο, αλλά και το γεγονός ότι δεν υποστηρίζεται από κάποια λίθινη κατασκευή στο επίπεδο του ισογείου (στα περισσότερα κτίσματα κάτω από το τζάκι βρίσκουμε πέτρινη καμάρα). Αντιθέτως, ακριβώς από κάτω και στον ίδιο άξονα υπάρχει το μοναδικό άνοιγμα του ισόγειου χώρου. Στην ακριβώς απέναντι πλευρά (δυτικά) στην ισόγεια και υπογειοποιημένη πλευρά, ένας πέτρινος τοίχος ο οποίος καταλαμβάνει σχεδόν το 1/3 του χώρου παίζει το ρόλο του τοίχου αντιστήριξης.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανεύρεση κάποιων αντικειμένων, όπως της ανέμης, το οποίο είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την νηματοποίηση μαλλιού. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως η εκμετάλλευση του μαλλιού των ζώων αποτελούσε μία από τις κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας.