Η ευρύτερη περιοχή - Επαρχία Γορτυνίας
Η Γορτυνία είναι επαρχία η οποία βρίσκεται στο Β.Δ. µέρος του νοµού Αρκαδίας, στην κεντρική Πελοπόννησο, και έχει έκταση 1.180 τετρ. χλµ.
Μέγαλο µέρος της έκτασης της καταλαµβάνει το όρος Μαίναλο (εικ. 1) µε την ψηλότερη κορυφή του στα 1.980µ (Οστρακίνα), γεγονός που καθιστά την περιοχή αρκετά ορεινή (εικ. 2). Το ορεινότερο χωριό αυτής είναι τα Μαγού-λανα στα 1.365µ και αµέσως µετά η Αλωνίσταινα στα 1.220µ. Το έδαφός της διαρρέεται από τους ποταµούς Λούσιο, Αλφειό, Λάδωνα (εικ. 3) καθώς και άλλους παραποτάµους. Επειδή το έδαφός της είναι ορεινό, η περιοχή δεν είναι καλλιεργήσιµη σε µεγάλο µέρος της έκτασης της και παράγει µόνο λίγα σιτηρά, κτηνοτροφικά και κυρίως δασικά προϊόντα.
Η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της περιοχής είναι η µεγάλη εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου, µε την Τρίπολη να κατέχει την θέση του σπουδαιότερου κέντρου της περιοχής. Άλλα σηµαντικά κέντρα είναι η Βυτίνα, τα Λαγκάδια, αλλά και η Δηµητσάνα η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει γνωρίσει µεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της η περιοχή, αν και ορεινή, είναι στο σύνολο της αρκετά ανεπτυγµένη και εύκολα προσβάσιµη - προσπελάσιµη µιας και βρίσκεται σε άµεση επαφή µε κοµβικό σηµείο του εθνικού οδικού δικτύου.
Η Λάστα
Ο οικισµός της Λάστας βρίσκεται γεωγραφικά στην καρδιά της Γορτυνίας. Αποτελεί έναν επίσης ορεινό, όπως και τα γειτονικά Μαγούλιανα, οικισµό, µε υψόµετρο περίπου στα 1.100µ. Πιο συγκεκριµένα βρίσκεται σε άµεση επαφή µέσω του οδικού δικτύου µε τον οικισµό των Μαγουλιανών στα νότια και µε το Αγριδάκι στα βόρεια.
Το χωριό είναι ανεπτυγµένο σε επικλινές έδαφος του λόφου Αγιολιά, την κορυφή του οποίου έχει στα δυτικά του, ενώ προς τα ανατολικά το υψόµετρο µειώνεται συνεχώς µέχρι και τον επόµενο λόφο στον οποίο σύµφωνα µε µαρτυρίες των κατοίκων έχουν γίνει αρχαιολογικές έρευνες λόγω ύπαρξης αρχαίας περιτοιχισµένης πόλης.
Ακόµη σώζεται µέχρι και σήµερα µεγάλο µέρος από το δίκτυο των παλαιοτέρων µονοπατιών, όπου πριν την σύνδεση του οικισµού µέσω οδικού δικτύου αποτελούσαν τον κύριο συνδετικό κρίκο µε τις γύρω περιοχές. Σηµαντικότερο από αυτά φαίνεται να είναι εκείνο που εκτείνεται προς τον νότο και οδηγούσε στο χωριό Μαγούλιανα αλλά και αυτό που σήµερα οδηγεί προς τα ανατολικά, στην περιοχή “κάτω” ή “παλαιά” Λάστα, το οποίο σύµφωνα µε πληροφορίες των κατοίκων αποτελούσε την σύνδεση µε την Βυτίνα (εικ. 4).
Ο οικισµός περιβάλλεται εν γένει από λόφους προς όλες τις διευθύνσεις πράγµα που τον καθιστά απόµερο και απόκρηµνο µε µοναδική οπτική επαφή, σε αρκετά µεγάλο βάθος προς τα ανατολικά, µε την Βυτίνα και το όρος Μαίναλο (εικ. 5).