Αγιος Ιωάννης (Β)

Βαθμός Αλλοίωσης

Χάρτης βαθμού αλλοιώσεων των κτισμάτων.Προσθήκη μπετονένιου εξώστη σε κατοικία.Προσθήκη μπετονένιας πλάκας σε παραδοσιακή κατοικία.Εντελώς ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτο.Προσθήκη μπετονένιου πατώματος.Προσθήκη μπετονένιου πατώματος.Προσθήκη καινούριων κουφωμάτων και καινούριας στέγης.Ανακαινισμένα κουφώματα και ανακαινισμένη τοιχοποιία κατοικίας.

Σε όλη την έκταση του οικισμού, σε συγκεκριμένα κτήρια βρέθηκαν αλλοιώσεις από την προσθήκη καινούριων, πιο μοντέρνων χαρακτηριστικών, τα οποία "χαλάνε" την μορφή και την τυπολογία των παραδοσιακών οικοδομημάτων του οικισμού. Και εδώ διακρίνονται τέσσερις βασικές κατηγορίες:

*(οι παρακάτω κατηγορίες αφορούν μόνο τα παλιά κτήρια του οικισμού)

α) Τα καθόλου αλλοιωμένα κτήρια, τα οποία διατηρούν την αρχική τους μορφή και την αρχική τους τυπολογία χωρίς την προθήκη ή την ανακατασκευή κάποιων χαρακτηριστικών τους.

β) Τα λίγο αλλοιωμένα κτήρια τα οποία έχουν υποστεί μία μικρή αλλαγή, δηλαδή π.χ. την αλλαγή των παλαιών διαλυμένων κουφωμάτων από πιο μοντέρνες κατασκευές (π.χ. κουφώματα αλουμινίου), διατηρώντας όμως την μορφή των παραδοσιακών κουφωμάτων.

γ) Μέτρια αλλοιωμένα κτήρια, στα οποία έχουν προστεθεί νέα κουφώματα και έχουν ανακαινισθεί ή αντικατασταθεί οι τοιχοποίες (πάντα προσπαθώτας να τηρήσουν την τυπολογία των παλαιών), ή έχουν προσθεθεί καινούρια κεραμίδια στις στέγες ή έχουν προσθεθεί σκέπαστρα στους εξώστες των κτισμάτων.

δ) Τα πολύ αλλοιωμένα κτήρια, στα οποία έχουν προστεθεί επιπλέον μπετονένιες πλάκες αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες, ή και καινούρια κατασκευαστικά μέλη τα οποία παραποιούν την αρχιτεκτονική τυπολογία των κτισμάτων του χωριού.