Αγιος Ιωάννης (Β)

Χρήσεις γης

Χάρτης χρήσεων γης οικισμού.ΞΕνΠαραδοσιακές κατοικίες του χωριού/Πλάτωμα στο βόρειο μέρος του οικισμού.Ξενοδοχείο-Ταβέρνα ο "Φούντας"Ξενοχοδείο-Ταβέρνα ο "Φούντας"

Η πλειοψηφία των κτηρίων στον Αγιάννη Κυνουρίας είναι κυρίως κατοικίες. Εκεί διαμένουν είτε ντόπιοι οι οποίοι παραμένουν στο χωριό καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου ή αποτελούν εξοχικές κατοικίες καθώς ο Αγιάννης, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, λειτουργεί ως παραθεριστικό μέρος για ανθρώπους που κατάγονται είτε από το χωριό καθώς και για τουρίστες.  

Βεβαίως, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και οι εκκλησίες του χωριού κυρίως η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου από την οποία το χωριό πήρε πιθανόν το όνομά του. Επίσης το 1638, το χωριό ανακηρύχθηκε Σταυροπηγιακό, δηλαδή Πατριαρχική Εξαρχία. με έδρα τον ναό του Αγίου Βασιλείου.

Το "Κουτρί", το δασύλλειο του χωριού,  καταλαμβάνει μεγάλο ρόλο στο χωριό καθώς εκεί είναι χτισμένο το σχολείο το οποίο ίδρυσε ο Ι. Καρυτσιώτης και το οποίο έγινε πασίγνωστο κατά την εποχή, καθώς και κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις. που είναι; ΑΒ

Πλέον λόγω του αυξημένου τουρισμού του χωριού σε σχέση με παλαιότερα χρόνια έχουν δημιουργήθεί ξενώνες και ταβέρνες καθώς και ένα τυροκομείο, τα οποία όπως παρατηρείται είναι χτισμένα εκατέθωρεν του κυριότερου δρόμου του χωριού, του επαρχιακού δρόμου Τρίπολης- Παράλιου Άστρους.