Αγιος Ιωάννης (Β)

Τρόποι Σύνθεσης Κτισμάτων

Προοπτική άποψη του δρόμου σε σχέση με τα κτίσματα.Προοπτική απεικόνιση παραδοσιακού σπίτιού του χωριού.Προοπτικό σκίτσο δρόμου.Προοπτική άποψη από την πλατεία προς τον παλιό κεντρικό δρόμο του χωριού.Δείγμα σύνθεσης παραδοσιακού κτηρίου.Δείγμα σύνθεσης παραδοσιακού κτίσματος.Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του χωριού.Δείγμα καλοδιατηρημένου σπιτιού του χωριού.Παραδοσιακή κατοικία στο νότιο μέρος του οικισμού.

Στον Αγιάννη φαίνεται πως η τρόπος σύνθεσης των κτισμάτων μέσα στον χώρο είναι σχετικά συμβατικός. Εντούτοις, παρουσιάζει ενδιαφέρον το πως τα κτήρια είναι χτισμένα στο κεκλιμένο έδαφος  του τοπίου,δηλαδή, εκατέρωθεν μίας οδού τα σπίτια μπορεί να έχουν έντονες υψομετρικές διαφορές, όχι όμως λόγω της διαφοράς των ορόφων αλλά λόγω του έντονου αναγλύφου της περιοχής.

Όπως προαναφέρθηκε, τα παλαιότερα σπίτια του χωριού, και συνεπώς τα πιο παραδοσιακά βρίσκονται στο βόρειο μέρος του οικισμού, το οποίο έχει το μικρότερο υψόμετρο και είναι οργανωμένα πάνω από ένα πλάτωμα στο οποίο βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του χωριού και οι πηγές του. Νοτιότερα η υψομετρική διαφορά αυξάνεται και ο παρατηρητής βρίσκεται σε ένα άλλο κεντρικό πλάτωμα, την πλατεία του χωριού, γύρω από την οποία ορθώνονται κάποια από τα τοπόσημα του χωριού, δηλαδή το κυβερνείο, η εκκλησία η οποία διεισδύει στην πλατεία και λίγο πιο πέρα, το δασύλλιο "Κουτρί, στο οποίο η κλίση αρχίζει να αυξάνεται και οδηγεί στα υψηλότερα σημεία του χωριού στα οποία είναι χτισμένα κυρίως νεότερες κατοικίες. 

Όσον αφορά την διάκριση του δημόσιου από τον ιδιωτικό χώρο φαίνεται πως ενώ κάθε σπίτι μπορεί να έχει την δική του αυλή, αυτή είναι προσπελάσιμη από τον οποιαδήποτε καθώς δεν είναι περιφραγμένη στην πλειονότητα του οικισμού, τουλάχιστον στο νότιο κομμάτι του. Άρα ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση αμφισβητείται η ιδιωτικότητα με την κυριολεκτική έννοια του όρου, καθώς χρησιμοποιέιται κυρίως νοηματικά. 

Όσον αφορά τις κατοικίες, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους καθώς οι όψεις διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο με τον ίδιο τρόπο: έναν εξώστη που οδηγεί προς μία πόρτα σχεδόν στην μέση της όψης και παράθυρα εκατέρωθέν της. Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται προς τα βόρεια του οικισμού ενώ προς τον νότο η πολεοδομική συγκρότηση αρχίζει να αραιώνει. Οι δύο αυτές μεγάλες υποπεριοχές του οικισμού χωρίζονται από την κύρια επαρχειακή οδό του οικισμού και από εκεί και έπειτα η περιπλάνηση συνεχίζεται μέσα από πετρόκτιστα σοκάκια και δευτερεύοντες χωμάτινους δρόμους.

στις φωτό ίσως να αφαιρέσετε τα κτίρια που είναι σε άλλη ενότητ. εδώ μας ενδιαφέρει συνολικά ο οικισμός και η δομή του ΑΒ