Πιτροφός

Βαθμός Αλλοίωσης

Ο πιτροφός είναι ένας παραδοσιακός αγροτικοός οικισμός με πολλά αξιοθαύμαστα στοιχεία λ.χ.κρήνες,εκκλησίες,μονοπάτια κ.α.Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο κάποια απο αυτά τα γηγενοί στοιχεία εχουν υποστεί παρεμβάσεις κινδυνεύοντας να χαθεί έτσι η ταυτότητα το οικισμού.Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τα κτίσματα και τους χώρους δημόσιας χρήσης,όπως τα ιδίαιτερα μονοπάτια,τα επονομαζόμενα καλντερίμια.Οσον αφορά τα κτήσματα τα οποία ειναι χτησμένα απο εγχώρια υλικά όπως πέτρες,ξύλα και χώμα.
Οι παρέμβασεις είναι οι εξής:
Κτίσματα
-Σοβάτισμα τον αρχικών πέτρινων τοίχων(ήπια αλλοίωση,δεν επιτρέπει να διακριθεί
η μέχρι έκτοτε πέτρινη τοιχοποιία).
-Χρήση μπετονένιας πλάκας για την στέγαση τον σπιτιών(μέτρια αλλοίωση,αντί για την χρήση πέτρων,ξύλων και χώματος).
-Αλλαγή τον αρχικών ξύλινων κουφωμάτων και πορτών με καινούρια(ήπια αλλοίωση,αδυναμία εντοπισμού παραδοσιακών κουφωμάτων).
-Προσθήκη επιπλέον όγκου στα ήδη υπάρχοντα κτίσματα,σε θέμα κάτοψης και ύψους(μεγάλη αλλοίωση,πλήρης αλλοίωση του αρχικού όγκου).
Μονοπάτια
-Τα μονοπάτια του οικισμού πλέον έχουν μπετονένια επίστρωση(μέτρια αλλοίωση,δεν φαίνεται η παραδοσιακή τεχνική με τις θαμένες στο χώμα πέτρινες πλάκες).
Στον οικισμό υπάρχει και ένα παλιό ελαιοτριβείο(πλέον μουσείο ελίας)το οποίο έχει υποστεί μια μέτρια αλλοίωση στο εξωτερικό που εχεί προσθεθεί επίχρησμα στους τοίχους και αλλαγή των κουφωμάτων.
Ο οικισμός έχει υποστεί παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του με την παρουσία αρκετών νεόδμητων κτιρίων,καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση της ιστορίας των κτιρίων του με μία πρώτη ματία,τα μόνα στοιχεία που έχουν κρατήσει ατόφιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα είναι οι κρήνες,κάποιες εκκλησίες και τα ερηπομένα κτήρια του οικισμού. Εν γένει ο οικισμός έντονη αλλοίωση παρόλα αυτά παραμένει αξιοθαύμαστος και αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς.