Πιτροφός

Ιστορικά Στοιχεία

Παραδοσιακή πέτρινη κολώνα στήριξηςΚαμίνι για επεξεργασία ασβέστη στα ορεινά του οικισμούΤο δίκτυο κρηνών ήταν πολύ σημαντικό για τους κατοίκουςΠαραδοσιακός πέτρινος τοίχοςΚαλντερίμι

Η ονομασία Πιτροφός προέρχεται από τις λέξεις τρέφω +πέτρα καθώς το κύριο οικονομικό εισόδημα προερχόταν από την εξόρυξη λίθων . Έτσι  οι κάτοικοι τρεφόταν από τις πέτρες. Τα πρώτα κτίσματα δημιουργήθηκαν περίπου το 1500 (εποχή Τουρκοκρατίας) στο βορειοδυτικό και υψηλότερο τμήμα του χωριού όπου και ήταν ο πρώτος πυρήνας του. Ο λόγος δημιουργίας αυτών των πρώτων κατοικιών ήταν ο εξαναγκασμός των ανθρώπων από τους Τούρκους να δουλέψουν στα καμίνια για την παραγωγή ασβέστη. Στην συνέχεια και μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας το χωρίο άρχισε να επεκτείνεται περισσοτερο στο λόφο και ο νέος του πυρήνας έγινε το σημερινό κεντρικό τμήμα του οικισμού.

Στο χωριό παλαιότερα ζούσαν κυρίως αγρότες, ασβεστάδες και λιοτριβάδες. Αυτά ήταν τα πιο συνηθισμένα επαγγέλματα ενώ εκεί ζούσαν κατά βάση φτωχοί άθρωποι. Σε ένα λοιπόν μικρό ορθογώνιο χώρο μπορεί να ζούσε μια οικογένεια με 9 παιδιά. Στον οικισμό εντοπιζονται αρκετοί περιστερώνες (χρησιμοποιούσαν την κοπριά των περιστεριών ως λίπασμα στα χωράφια), ελαιοτριβεία, φούρνοι στα σπίτια (καθώς η κάθε οικογένεια ζύμωνε μόνη της το ψωμί). Σε πολλά σπίτια υπήρχε υπόγειο, το λεγόμενο <<κατώγi>> ,όπου συνήθως βάζανε τα ζώα. Αποτελούσε δηλαδη κάτι σαν πάρκινγκ αφού τα ζώα χρησίμευαν κυρίως ως μέσω μεταφοράς και ως τροφή.

Τα πρώτα δρομάκια στον οικισμό χτίστηκαν το 1500 στο βορειότερο σημείο. Στην συνέχεια με την οικοδόμηση των νέων κτιρίων στο σημερινό κέντρο του οικισμού δημιουργήθηκαν καινούρια μονοπάτια το 1800 (οι παλαιότεροι κεντρικοί δρόμοι).  Οι αυτοκινητόδρομοι διανοίχτηκαν από το 1920 και μετά (σημερινοί κεντρικοί δρόμοι).

Το χωριό αναπτύχθηκε το 1920 αποκτώντας υδραγωγείο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και το σχολείο που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο καθώς και μέρος συγκέντρωσης.