Κοχύλου (Τμήμα Β)

Πατώματα και Δάπεδα

Ξύλινο δάπεδο στο χώρο της σάλαςΕπίστρωση με πλακάκιαΑξονομετρική τομή μεσοπατώματοςΔιαμόρφωση μεσοπατώματος με ξύλινα δοκάρια και καλάμιαΔιαμόρφωση μεσοπατώματος με ξύλινα δοκάρια, καλάμια και σχιστόπλακεςΛεπτομέρεια δεσίματος καλαμιών

Τα δάπεδα διαμορφώνονται διαφορετικά ανάλογα με το τμήμα στης κατοικίας που αντιστοιχούν. Έτσι, στα παλαιότερα χρόνια, το δάπεδο του κατωγιού ήταν κυρίως από πατημένο χώμα αναμεμειγμένο με ασβέστη ή τζίβα. Υπήρχαν, όμως, και πιο εξελιγμένες μορφές όπου το έδαφος στρωνόταν με σχιστόπλακες, κυρίως σε χώρους όπως η κουζίνα.

Στον επάνω όροφο, δηλαδή στη σάλα και στα υπνοδωμάτια, βρίσκουμε δάπεδα από σχιστόπλακες ή συχνότερα, στρωμένα με ξύλινες σανίδες. Παρόλα αυτά, σε κάποιες κατοικίες συναντήσαμε και δάπεδα από τσιμέντο, ή άλλο παρόμοιο μείγμα. Μεταγενέστερα, πέρα από το ξύλο στους κύριους χώρους, συναντάμε και δάπεδα από κεραμικά πλακάκια. Φυσικά, στις ανακαινισμένες παραδοσιακές κατοικίες του οικισμού, τα δάπεδα είναι σύγχρονα.

Το μεσοπάτωμα κατασκευαζόταν συνήθως όπως και το δώμα, δηλαδή με ξύλινα δοκάρια, σχιστόπλακες και ενίοτε καλάμια,  με τη διαφορά ότι δεν στρωνόταν με χώμα αλλά με το εκάστοτε δάπεδο.

Χαρακτηριστικά στο παραπάνω σκίτσο βλέπουμε ότι το μεσοπάτωμα της σάλας στηρίζεται πάνω σε ξύλινα δοκάρια, τα οποία εδράζονται  στους πλευρικού πέτρινους τοίχους. Πάνω από τα δοκάρια στην προκειμένη, αντί για σχιστόπλακες έχουμε μια στρώση από καλάμια. Πάνω από τα καλάμια διαμορφώνεται το ξύλινο δάπεδο με τα μικρά δοκάρια τετραγωνικής διατομής, το γέμισμα από τζίβα και χώμα ενδιάμεσα και από πάνω την επίστρωση με ξύλινες σανίδες που αποτελεί και την τελική όψη του δαπέδου.