Βυζίτσα

Νεοκλασικό Σγαρδωνέικο

Σχέδιο της νοτιοδυτικής όψης.Σκίτσο της νοτιοδυτικής όψης.
Σχέδιο της νοτιοανατολικής όψης.Σκίτσο της νοτιοανατολικής όψης.Φωτογραφία της νοτιοανατολικής όψης του κτηρίου και της νοτιοαδυτικής όψης του παράσπιτου όπως φαίνεται από την αυλή.Φωτογραφία της νοτιοανατολικής όψης του κτηρίου και της νοτιοαδυτικής όψης του παράσπιτου όπως φαίνεται από την αυλή.Φωτογραφία της νοτιοανατολικής όψης.Φωτογραφία τμήματος της νοτιοανατολικής όψης.Άποψη του παράσπιτου.Σκίτσο της εισόδου στο οικόπεδο του κτηρίου.Φωτογραφίες νοτιοδυτικής όψης.Σκίτσο της νοτιοδυτικής όψης στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σκίτσο της τομής στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Τοπογραφικό σχέδιο στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σχέδιο κάτοψης ισογείου στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σκίτσο της κάτοψης ισογείου στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σχέδιο κάτοψης 1ου ορόφου στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σκίτσο της κάτοψης ορόφου στο νεοκλασικό Σγαρδωνέικο.Σκίτσο εισόδου.Άποψη βορειοανατολικής μεριάς της αυλής του κτηρίουΆποψη της καγκελόπορτας εισόδου και μέρους της αυλής προς το δρόμο.Νότια άποψη του παράσπιτου Φωτογραφία λεπτομέρειας κουφώματος νότιας όψης παράσπιτουΦωτογραφία ανοίγματος στο δεύτερο όροφο.Εσωτερικό χώρισμα.Θέση στο χάρτη.

Ανεγέρθηκε το 1875 περίπου.Τυπολογικά διακρίνεται ως πέτρινο, ορθογωνικό και τρίχωρο(στο κατώι εικάζεται ότι υπάρχει εγκάρσιος μεσότοιχος). Γύρω στα 1930 άλλαξε ιδιοκτήτη και υπέστη πολλές αλλαγές: τέσσερα ανοίγματα του δευτέρου ορόφου πληρώθηκαν με πέτρα και τοποθετήθηκαν μόνο δύο στο ενδιάμεσο των παλαιοτέρων. Με πέτρα πληρώθηκαν επίσης και αυτά πάνω από την πόρτα, περιμετρικά της οποίας υπήρχαν μαρμάρινες κολώνες που αφαιρέθηκαν, ενώ παράλληλα όλες οι επιφάνειες καλύφθηκαν με σοβά χρώματος όχρας. Το 1975 το οίκημα πέρασε στην ιδιοκτησία ενός σκηνοθέτη με το όνομα Freddie, ο οποίος επιχείρησε να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή: Τα κτισμένα παράθυρα ανοίχθηκαν και αποκαταστάθηκαν, η παλιά πόρτα (βρέθηκε στο υπόγειο του κτηρίου) επανήλθε στη θέση της και το ίδιο συνέβη και στα μάρμαρα που αφαιρέθηκαν από την περίμετρο αυτής. Το μπαλκόνι διατηρήθηκε όπως ήταν. Στο εσωτερικό διατηρούνται οι χαρακτηριστικές εσοχές στους τοίχους του ισογείου, όπου τοποθετούσαν τα λαδολύχναρα για να φωτίσουν. Η σκάλα είναι μεταγενέστερη.

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου: Στην αρχική μορφή η πόρτα βρισκόταν πιο μέσα στο οικόπεδο και- στο σημερινό νότιο τμήμα της αυλής- υπήρχε και μια πέργκολα που στηριζόταν σε τέσσερις πέτρινες κολώνες. Το παράσπιτο χρησιμοποιείτο ως στάβλος.

Στέγη: Υπάρχουν ξύλινες στηρίξεις (επιδιορθώσεις έχουν γίνει αλλά μόνο στο ανώτερο τμήμα). Οι στηρικτικές πλάκες της σκεπής μεταφέρθηκαν με ζώα από τα κοντινά χωριά.