Βυζίτσα

Αρχοντικό Μουζγιώτη / "του γιατρού"

Σχέδιο της νότιας όψης.Σκίτσο της νότιας όψης.Φωτογραφία της νότιας όψης.Φωτογραφία της νότιας όψης από το επίπεδο του δρόμου.Νοτιοανατολική όψη.Λεπτομέρεια της νότιας όψης: ξυλοδεσιές και κλάπες στη γωνία του κτηρίου.Λεπτομέρεια των κουφωμάτων της νότιας όψης.Λεπτομέρεια καπνοδόχου.Λεπτομέρεια στέγης, όπως αυτή φαίνεται στη νότια όψη.Σχέδιο της ανατολικής όψης.Φωτογραφία της ανατολικής όψης.Σκίτσο της δυτικής όψης.Φωτογραφία της δυτικής όψης.Σχέδιο κάτοψης ισογγείου Αρχοντικού Μουζγιώτη.Σχέδιο κάτοψης υπογείου Αρχοντικού Μουζγιώτη.Σχέδιο κάτοψης ορόφου Αρχοντικού Μουζγιώτη.Θέση στο χάρτη

Το κτήριο βρίσκεται παράπλευρα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, του οποίου η διάνοιξη κατά τη δεκαετία του '60 είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση της θέσης του σπιτιού. Τυπολογικά χαρακτιρίζεται ως πέτρινο ορθογωνικό, τριώροφο .

Όσον αφορά τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά παρατηρείται ευρεία απουσία του ξύλινου στοιχείου, με το μόνο εξέχον στοιχείο να είναι το γείσο της στέγης, ενώ αντιπροσωπευτική είναι και η απόλυτη συμμετρία της προσόψεως, η οποία διαρθρώνεται με κεντρικό άξονα που ορίζεται από την ευθυγράμμιση της εισόδου, του φεγγίτη αυτής και του παρακυπτικού παραθύρου του άνω ορόφου.

Επίσης ο αυθεντικός χαρακτήρας του οικοδομήματος παρουσιάζει πλήρη αδυναμία ως προς την ανάγνωση και ανάλυσή του λόγω της ολικής αναμόρφωσης των τριών επιπέδων αυτού σε ξενώνα δωματίων.

Σχετικά με τις υλικότητες, οι τοίχοι είναι χτισμένοι με τοπική πέτρα με λάσπη στη θέση συνδετικού κονιάματος, ενώ τα πατώματα αποτελούνται από ξύλο.

Σύμφωνα με πηγές αμφίβολης αξιοπιστίας το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως αντάρτικη βάση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ την ίδια περίοδο διαδραματίστηκαν αιματηρά περιστατικά στο εσωτερικό του.