Βυζίτσα

Αρχοντικό Καραγιαννόπουλου

Σχέδιο της νότιας όψης.Σκίτσο της νότιας όψης.Άποψη από τα νοτιοδυτικά.Λεπτομέρια εξώστη από τα νοτιοδυτικά.Σκίτσο λεπτομέρειεας της πόρτας εισόδου.Λεπτομέρεια πόρτας εισόδου.Σχέδιο της δυτικής όψηςΣκίτσο της δυτικής όψης.Πανοραμική άποψη από τα βορειοδυτικά.Σχέδιο της ανατολικής όψης.Σκίτσο ανατολικής όψηςΒορειοανατολική άποψη.Περιμετρικός διάδρομος στη βόρεια πλευρά.Σκίτσο λεπτομέρειας της γωνίας λιθοδομήςΦωτογραφία τμήματος γωνιακής λιθοδομήςΤοπογραφικό σκίτσοΣχέδιο τομής αρχοντικού ΚαραγιαννοπούλουΣκίτσο τομήςΣχέδιο κάτοψης ισογείου αρχοντικού ΚαραγιαννοπούλουΣχέδιο κάτοψης 1ου ορόφου αρχοντικού ΚαραγιαννοπούλουΣκίτσο κάτοψης του ορόφουΣχέδιο κάτοψης 2ου ορόφου αρχοντικού ΚαραγιαννοπούλουΠροοπτικό σκίτσο εσωτερικού χαγιατιού.Εσωτερική άποψη δευτέρου ορόφοΕσωτερική άποψη δευτέρου ορόφουΦωτογραφία ενός απο τα πολλά καθιστικά του αρχοντικούΤμήμα της ξύλινης σκάλας όπως φαίνεται απο τον πρώτο όροφοΤμήμα της ξύλινης σκάλας όπως φαίνεται απο το ισόγειοΘέση στο χάρτη

Το αρχοντικό  Καραγιαννόπουλο κατασκευάστικε το 1791 απο την οικογένεια Παπαναστασίου και τυπολογικά χαρακτηρίζεται ως σχήματος Γ, τρίχωρο, με διακοπή των μεσοτοίχων και του εξωτερικού τοίχου.

Πρίν το αγοράσει η Οικογένεια Καραγιαννοπούλου ο ιδιοκτήτης πούλησε ολοόκληρη την εσωτερική διακόσμηση καθώς και ολα τα έπιπλα αφήνοντας τίποτα πίσω του. Την συγκεκριμένη περίοδο το κτίριο ηταν σε πολύ μέτρια κατάσταση καθώς υπήρχαν και καθιζήσεις στην βόρια πλευρά του. Έγινε πλήρες αποκατάσταση καθώς και μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθέι ο χαρακτήρας του αρχοντικού.

Το 1984 μετά τις επεμβάσεις του ΕΟΤ το αρχοντικό μετατράπηκε σε ξενώνα. Κίνηση που το έκανε να χάσει την ποιότητα και τον χαρακτήρα του.

Έχει 6 δωμάτια τα οποία στοιχίζονται αριστερά και δεξιά σχηματίζοντας έναν δίχωρο που χωρίζεται με "δοντάκι" στοιχείο που δεν αποτελεί συχνή τυπολογία. Η βόρεια όψη έχει λιγοστά παράθυρα. Τα περισσότερα παράθυρα τα συναντάμε απο την πλευρά του «καλοκαιρινού» σπιτιού όπου βρίσκονται τα περισσότερα σαλόνια του αρχοντικου.