Βυζίτσα

Κατάσταση Διατήρησης

Χάρτης κατάστασης διατήρησης των κτηρίων της Βυζίτσας.

Η αποτύπωση της κατάστασης διατήρησης των κτηρίων της Βυζίτσας ανέδειξε την καλή κατάσταση που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των κτηρίων. Αποτελεί στοιχείο της ανάπτυξης και βελτίωσης της εικόνας που γνωρίζει ο οικισμός μετά τις ανακατασκευές που έκανε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Σημαντικό σημείο αποτελεί η θέσπιση του νόμου "Περί διατήρησης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς", ο οποίος έχει ισχύ στο κεντρικό (ιστορικό) πυρήνα της Βυζίτσας, όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη. 

Τα κτήρια μέτριας κατάστασης είναι πολύ λιγότερα, ανάλογα σε αριθμό με τα κτήρια κακής κατάστασης. Τα κτήρια μέτριας κατάστασης θεωρούνται κατοικίσιμα, με μικρές ζημιές και μικρές ανάγκες από βελτιώσεις, όπως υγρασίες, βαψίματα και συντήρηση. Τα κτήρια που χαρακτηρίζονται σε κακή κατάσταση έχουν άμεση ανάγκη από συντήρηση, σε σημείο που δύσκολα θεωρούνται κατοικίσιμα. Σπασμένα κουφώματα, ξύλινες κατασκευές σε κακή κατάσταση και στέγες που έχουν υποχωρήσει ελαφρά αποτελούν στοιχεία αυτής της κατηγορίας. Χρείζουν άμεσης συντήρησης και προσοχής.

Τα ερείπια που απαντά κανείς στη Βυζίτσα, λιγότερα από 15 σε αριθμό, αποτελούν μικρό ποσοστό των κτισμάτων και η κατάστασή τους δε θεωρείται αναστρέψιμη.

Τέλος, υπάρχουν κτήρια που επισκευάζονται ή κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο, στοιχείο που υποδεικνύει πως ο οικισμός βρίσκεται σε μικρή ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.