Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο Η

Το κτίριο βρίσκεται στο τέλος του οικισμού στο βορειότερο του σημείο στον διαμήκη άξονα του και στο ανατολικότερο στον εγκάρσιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσβαση μπροστά από το κτίριο καθώς σε αυτό το σημείο τελειώνει ο διαμορφωμένος οικισμός και ξεκινάει το φυσικό περιβάλλον - γκρεμός. Είναι προσανατολισμένο ανατολικά και αποτελείται από ένα επίπεδο και έναν βοηθητικό χώρο - αποθήκη ο οποίος είναι ανεξάρτητος του κτιρίου. Φαίνεται να είναι εγκαταλελειμμένο, εφόσον και ο βασικός χώρος αυτή τη στιγμή λειτουργεί αποθηκευτηκά και υπάρχουν αρκετές φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Η γενική κάτοψη του κτιρίου είναι ορθογωνική και στεγάζεται από απλή τρίριχτη στέγη ενώ του βοηθητικού χώρου τετράγωνη. Το κτίριο είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα του δρόμου ο οποίος βρίσκεται ψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο πρόσβασης στο κτίριο.

Ο ιδιωτικός χώρος του οικοπέδου οριοθετείται από μεταλλική χαμηλή αυλόπορτα αμέσως μετά την οποία υπάρχει ράμπα η οποία χωρίζει την αποθήκη με το βασικό κτίριο και πάνω στην οποία στο αριστερό και δεξί της μέρος βρίσκονται οι προσβάσεις στους δυο προαναφερθέντες χωρους. 

Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από την νότια πλευρά του, μέσω ανοίγματος με πέτρινο πλαίσιο, και ξύλινη κάσα από το οποίο λείπει το φύλλο της πόρτας. 

Το κτίριο αποτελείται από δύο χώρους, οποίοι χωρίζονται από εσωτερικό χαμηλό τοίχο που λόγω φθορών φαίνεται ότι είναι φτιαγμένος από χώμα και καλάμια (μπαγδατί). Σε αυτόν τον εσωτερικό τοίχο υπάρχει επίσης άνοιγμα με ξύλινες κάσες και χωρίς φύλλο πόρτας το οποίο οδηγεί στον πίσω μικρότερο χώρο του κτιρίου. Εκεί συναντάμε ένα πετρόχτιστο τζάκι ενώ δεν υπάρχουν ανοίγματα.

Τα κουφώματα της ανατολικής όψης του κτιρίου είναι ξύλινα, με εμφανείς φθορές και το κτίριο είναι λιθόκτιστο.

Στον βοηθητικό χώρο η πρόσβαση δεν ήταν δυνατή ωστόσο η βασική του είσοδος είναι από την βόρεια όψη του μέσω μεταλλικής πόρτας.

Η τρίριχτη στέγη του κτιρίου αποτελείται από ξύλινο σκελετό ημιλαξευτής ξυλείας πάνω στον οποίο τοποθετούνται καλάμια, λάσπη και κεραμίδια και έχει αρκετές εμφανείς φθορές τόσο στον ξύλινο σκελετό όσο και στα υπόλοιπα μέρη της.