Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο Ζ

Το κτίριο βρίσκεται προς το τέλος του οικισμού, περίπου 200 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, αλλά λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους είναι προσβάσιμο από δύο σημεία με έντονη υψομετρική διαφορά. Το υψηλότερο σημείο βρίσκεται στο ύψος του δρόμου (ανώι), ενώ το χαμηλότερο (κατώι), βλέπει σε ένα μη διαμορφωμένο και κατειλημμένο από τη φύση μονοπάτι. Το κτίριο είναι τοποθετημένο με ανατολικό προσανατολισμό. Η γενική κάτοψη του κτιρίου είναι ορθογωνική, διαστάσεων 9.15m x 6.05m, τοποθετημένη κάθετα σε σχέση με το δρόμο, ενώ στεγάζεται από απλή τετράριχτη στέγη. Το κτίριο διαθέτει ιδιωτική αυλή η οποία βλέπει στο δρόμο, και φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια (χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα) και, ως αποτέλεσμα, έχει υποστεί κάποιες φθορές, οι οποίες δε μας επιτρέπουν την πρόσβαση σε κάποια σημεία του. 

 Η είσοδος στο ανώι γίνεται μέσω της ιδιωτικής αυλής του κτιρίου, από μία μεταλλική αυλόθηρα η οποία βλέπει στον δρόμο, μη προσβάσιμη όμως, δεδομένης της σημερινής κατάστασης του κτιρίου. Έτσι, αποκτήσαμε πρόσβαση μέσω του μονοπατιού από την ανατολική πλευρά του κτιρίου. Εκεί συναντάμε αρχικά το κατώι. Μέσω της ιδιωτικής εξωτερικής σκάλας ανεβαίνουμε στην ιδιωτική αυλή του κτιρίου και ύστερα στο ανώι.

Η κύρια είσοδος της κατοικίας βρίσκεται στην νοτιοδυτική όψη του κτιρίου μέσω μιας φαρδιάς, δίφυλλης, ξύλινης πόρτας.  Μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου συναντάμε το πρώτο δωμάτιο που διαθέτει τζάκι και μια εντοιχισμένη ντουλάπα στα αριστερά. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το υπνοδωμάτιο (διαστάσεων 1.97m x 2.3m) με φεγγίτη. Το δάπεδο στα δυο πρώτα δωμάτια είναι από σκυρόδεμα.

Στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται χώρος διημέρευσης (σαλόνι) με ξύλινο δάπεδο, σε κακή κατάσταση, που δεν μας επιτρέπει την επίσκεψη των υπόλοιπων χώρων. Παρατηρούμε ότι το σαλόνι συνδέεται με ακόμα ένα υπνοδωμάτιο. Στην ανατολική όψη του κτιρίου έχουμε εξώστη, στηριζόμενο σε δυο υποστυλώματα, οπλισμένου σκυροδέματος. Η πρόσβαση στο μπαλκόνι γίνεται μέσω δύο ανοιγμάτων με μεταλλικά κουφώματα. 

Η στέγη του κτιρίου είναι τετράριχτη και στηρίζεται με ξύλινες δοκούς, από ημιλαξευτή ξυλεία, διατομής 10cm x 10cm. Πάνω από τον ξύλινο σκελετό της οροφής τοποθετούνται καλάμια, τα οποία καλύπτονται από λάσπη και στη συνέχεια μπαίνουν τα κεραμίδια. Παρατηρούμε ότι αρκετά μέρη της στέγης έχουν καταρρεύσει.