Βελανίδια (Τμήμα Β)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Το 1835 (σύσταση του Δήμου Βοιών: Λάχι, Άγιος Νικόλαος, Βελανίδια) τα Βελανίδια αριθμούσαν 192 κατοίκους και 53 οικογένειες. Το 1981 ο πληθυσμός του χωριού αριθμούσε 374 κατοίκους. Στην συνέχεια και κατά την απογραφή του 1991, οι κάτοικοι του χωριού αυξήθηκαν σε 629.

Εκ τότε βαίνει συνεχώς μειούμενος, με την απογραφή του 2001 να τους βρίσκει 431, δηλαδή σχεδόν 200 λιγότερους. Η επόμενη καταμέτρηση το έτος 2011 επιβεβαιώνει τα παραπάνω, με καταγεγραμμένο πληθυσμό 344 άτομα. Επισημαίνει ότι μέσα σε μία δεκαετία χάθηκαν σχεδόν 100 άτομα.

Σήμερα, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 60-70 άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας, και 10-15 παιδιά. Ωστόσο, στις εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα, Πάσχα) και τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό γεμίζει ξανά ζωή φθάνοντας τα 2000 άτομα, πρώην κάτοικοι και τουρίστες. Επίσης, πολλοί πρώην κάτοικοι και ιδιοκτήτες καλλιεργειών επισκέπτονται και διαμένουν στο χωριό κατά τις περιόδους συγκομιδής σοδιών (πχ τον Οκτώβριο για να μαζέψουν ελιές).

 

Το χωριό τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη τουριστική δραστηριότητα, διαθέτοντας πολλά καταλύματα airbnb σε τουρίστες. Η οικονομία του οικισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Οι ντόπιοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του τόπου: ναύτες, ναυτικοί, καπετάνιοι, ψαράδες. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης ατόμων νεαρής ηλικίας, τα παραδοσιακά αυτά επαγγέλματα σαφώς δεν ανανεώνεται όπως παλιά.

Επίσης, πολλοί κάτοικοι είναι αγρότες (ελιές, αμπέλια), παραγωγοί-έμποροι τοπικών προϊόντων (λάδι, σταφίδες, κρασί, μέλι κα) και κτηνοτρόφοι.