Βελανίδια (Τμήμα Β)

Εκτίμηση Χρονικής Εξέλιξης

Από την ιστορική μελέτη του οικισμού, εικάζουμε πως τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή μελέτης μας κατασκευάστηκαν γύρω στο 1770 (εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά και συνένωση με παλαιότερο οικισμό).

Για την μελέτη-καταγραφή της χρονολόγησης των κτισμάτων, έχουμε διαχωρίσει σε παλιά κτίρια (προ 1970, χωρίς επεμβάσεις-προσθήκες-αλλοιώσεις), σε κτίρια με επεμβάσεις-προσθήκες-αλλοιώσεις διαφορετικών γενεών (1970-2010), και σε νεότερα κτίρια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Παρατηρούμε λοιπόν πως τα περισσότερα κτίρια του κάτω τμήματος του οικισμού είναι παλιά κτίρια στα οποία έχουν γίνει επεμβάσεις-προσθήκες-αλλοιώσεις. Κυρίως έχουν αντικατασταθεί τα ξύλινα δάπεδα με μπετονένιες πλάκες και τα ξύλινα κουφώματα με αλουμινένια. Επίσης, έχουν γίνει προσθήκες ορόφων, δωματίων και βοηθητικών χώρων (πχ αποθήκες). Σε πολλά κτίρια έχει γίνει ακόμη επέκταση των μπαλκονιών και έχουν προστεθεί πέργκολες-στέγαστρα. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχει αντικατασταθεί η σκεπή από κεραμίδια με ταράτσες-δώματα. Ωστόσο, οι περισσότερες επεμβάσεις δεν αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή μορφή των κτισμάτων και κατ’ επέκταση την παραδοσιακή ταυτότητα του οικισμού. Σε γενικές γραμμές έχουν διατηρηθεί οι πέτρινοι τοίχοι με λευκό σοβά, η χρωματική παλέτα των κουφωμάτων (μπλε, πράσινο, καφέ), η στέγη από κεραμίδια και το ύψος των 6-7 μέτρων.

Εντοπίζουμε ωστόσο και κάποια παλιά κτίρια, ιδιαίτερης σημασίας, χωρίς επεμβάσεις-προσθήκες-αλλοιώσεις (14), τα οποία θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Τέλος, εντοπίζουμε ελάχιστα νεότερα κτίρια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια (6). Πολλά νεόδμητα κτίρια των τελευταίων χρόνων βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του ρέματος, και πλησιέστερα προς τη θάλασσα, τα οποία όμως είναι εκτός των ορίων της περιοχής μελέτης μας.