Βελανίδια (Τμήμα Β)

Τοιχοποιίες

ΛιθοδομήΛιθοδομήΣκίτσο λιθοδομής Επίχρισμα με οριζόντια γραμμικά μοτίβα Επίχρισμα με οριζόντια γραμμικά μοτίβα ΜπαγδατότοιχοςΣκίτσο μπαγδατότοιχουΔομική ανάλυση μπαγδατότοιχουΞερολιθιά

Οι τοιχοποιίες των κτισμάτων των εξωτερικών τοίχων των παραδοσιακών κτισμάτων ειναι λιθοδομές πάχους 50cm-60cm οι οποίες αποτελούν το κατακόρυφο φέρον σύστημα τους. Για την δόμηση τους χρησιμοποιούνται λίθοι σε διαφορετικές διαστάσεις και συνδετική λάσπη. Οι τοίχοι αυτοί επικαλύπτονται με επίχρισμα σε λεύκους και υπόλευκους κυρίος τόνους ένω σπάνια μένουν ανεπίχρηστοι. Το επίχρισμα συχνα παρουσιάζει μία τεχνοτροπία με οριζόντια γραμμικά μοτίβα, η οποία προσδίδει μια πιο γλυπτική διάθεση στην όψη.

Η εσωτερική τοιχοποιία είναι μπαγδατότοιχοι. Οι μπαγδατότοιχοι αποτελούνται απο ξύλινους φορείς οι οποίοι επικαλύπτονται απο καλάμια και λάσπη (μπαγδατί). Τέλος επικαλύπτονται με επίχρισμα για την τελική τους μορφή. 

Τέλος παρατηρήθηκε σε μερικά σημεία του οικισμού και η ξερολοθιά για περίφραξη των αυλών των παλαιότερων κτισμάτων. Οι ξερολοθίες αποτελούν τοιχοποιίες χωρίς χρήση συνδετικού κονιάματος. Η κύρια χρήση του ως διαχωριστικό ιδιοκτησιών δικαιολογεί και την προχειρότητα της κατασκευής.