Βελανίδια (Τμήμα Β)

Δίκτυο Δρόμων

Χάρτης οδικού δικτύου Κάτω Βελανιδίων

Ο οικισμός  των Βελανιδίων, και πίο συγκεκριμένα η υποενότητα που μελετάμε, διακρίνεται από τρεις πρωταρχικές αρτηρίες, η μία εκ των οποίων αποτελεί επαρχιακή οδός που καταλήγει στη λεωφόρο Δημοκρατίας της παραθαλάσσιας κωμόπολης, Νεάπολης Βοιών(15χλμ) ενώ σε διακλάδωση της επίσης συνδέεται με τους βορειότερους οικισμούς Λάχι (12χλμ), Άνω Καστανιά (24χλμ) και Φαρακλό (30χλμ). Οι άλλες δύο κεντρικές αρτηρίες συνδέουν τον οικισμό με την παραλία Παναγιάς (Γιαλό) (950χλμ) - την ακτή στην οποία επεκτείνεται και καταλήγει ο οικισμός και φιλοξενείται και το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων. Ως τελικό προορισμό τους έχουν τον Κάβο Μαλέα.

Ως προς τα δίκτυα που διαπερνούν τον οικισμό, παρατηρούμε ότι οι δευτερεύουσες αρτηρίες είναι παράλληλες με τις υψομετρικές γραμμές, δεν φέρουν πλάτος τέτοιο που να επιτρέπει την διέλευση οχημάτων πέραν των δίκυκλων από τα Κάτω Βελανίδια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρεται πως το 2010 έγινε ασφαλτόστρωση για τη μετατροπή των προυπάρχοντων σκαλιών και πλατωμάτων σε ράμπες με χορηγία από την ευρωπαική ένωση- στα πλαίσια αλλαγής κάποιων σωληνώσεων και αντιπλυμμηρικών έργων.

Τέλος, τα σοκάκια του οικισμού φαίνεται να είναι στην πλειοψηφία τους κάθετα στις υψομετρικές γραμμές και να προκύπτουν ανάλογα με τα κενά μεταξύ των κτισμάτων, με πλάτος κατά κύριο λόγο όχι μεγαλύτερο του ενός μέτρου. Τα δρομάκια αυτά καλύπτουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα την υψομετρική διαφορά του χωριού και για τον λόγο αυτό αποτελούνται από σκαλιά ή πλατώματα. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως καλύπτουν την υψομετρική διαφορά ενός ορόφου (κατώγι).