Βελανίδια (Τμήμα Β)

Γενική Εικόνα

Ο οικισμός είναι χτισμένος κατά μήκος μιας ρεματιάς που ξεκινά από το βουνό του Αϊ-Γιάννη, συνεχίζεται μέσα σ’ ένα κατάφυτο περιβάλλον και καταλήγει στη θάλασσα (παραλία Παναγίας-Γιαλός). Παρά τη μικρή έκτασή του, αναπτύσσεται σε πολλές μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, έτσι ώστε δίνει την εντύπωση αμφιθεατρικής διάταξης με θέα το Αιγαίο.

Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται κυρίως από βράχια, φρύγανα ή ψηλό θαμνώνα. Γύρω από τον οικισμό εκτείνονται καλλιέργειες ελαιώνων και αμπελώνων, καθώς και συστάδες δασικών δέντρων -πεύκα και βελανιδιές- με μόνο τοπική παρουσία, προσδίδοντας μια ιδιαιτερότητα στον οικισμό (ίσως εκεί να οφείλει την ονομασία του). Στη ρεματιά, οι λεύκες και τα πλατάνια συμπληρώνουν την ήδη πυκνή βλάστηση.

Το κλίμα είναι γενικά εύκρατο, με ήπιους χειμώνες, λίγες βροχοπτώσεις, σπάνια χιόνια, υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά ισχυρούς ανέμους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θυμίζει νησιωτικό κλίμα, αφού βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και στα ανοιχτά του Αιγαίου.

Δεδομένου των γενικά δυσμενών εδαφικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, της παρατεταμένης ξηρής περιόδου, τους συνεχείς ανέμους που αφυδατώνουν τα φύλλα και τις αλλεπάλληλες μικρές ή μεγάλες πυρκαγιές, ο οικισμός και ο φυσικός του πλούτος αποτελούν μια μικρή όαση, ένα στολίδι για την περιοχή.