Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο Β

Το κτίριο βρίσκεται περίπου στη μέση του κάτω μέρους του οικισμού, στο νοτιότερο του σημείο. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με τον κύριο χώρο να βρίσκεται στον όροφο και είναι προσανατολισμένο νοτιοανατολικά. Η βασική κάτοψη του είναι ορθογωνική, παράλληλη με τον άξονα του δρόμου, ενώ ενώ το κατώι φαίνεται να έχει τετράγωνο σχήμα.

Στεγάζεται με τετράριχτη απλή στέγη.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν ήταν δυνατή, ωστόσο ο όροφος  φαίνεται να λειτουργεί ως κατοικία ενώ το ισόγειο του το οποίο βρίσκεται στο ύψος του δρόμου ως βοηθητικός χώρος - αποθήκη. Λόγω υψομετρικής διαφοράς, η οποία γεφυρώνεται μέσω εξωτερικής πέτρινης σκάλας, η νότια όψη του κτιρίου βρίσκεται επίσης  στο ύψος του δρόμου έχοντας μόνο παράθυρα καθώς η πρόσβαση στον όροφο γίνεται εξ ολοκλήρου μέσω του εξώστη - ανατολικά - ο οποίος προσεγγίζεται μέσω εξωτερικής πέτρινης σκάλας και είναι φτιαγμένος από σκυρόδεμα ενώ τα κάγκελα του μεταλλικά.

Το κτίριο διαθέτει ορισμένες εξωτερικές φθορές και φαίνεται να είναι πέτρινο.

Εσωτερικά ο όροφος φαίνεται να χωρίζεται σε τέσσερα μέρη με εσωτερικούς τοίχους και ξύλινες πόρτες. Τα κουφώματα του κτιρίου στην ανατολική και βόρεια όψη εξωτερικά είναι μεταλλικά ενώ στο κατώι, στην δυτική όψη και εσωτερικά ξύλινα.

Το κτίριο διαθέτει ανοίγματα στην ανατολική, βόρεια και νότια του όψη.

Η τετράριχτη στέγη, στηρίζεται με ξύλινες δοκούς από ημιλαξευτή ξυλεία και πάνω από τον σκελετό τοποθετούνται καλάμια, λάσπη και τέλος κεραμίδια παράδειγμα που παρατηρούμε σε αρκετές στέγες του υπόλοιπου οικισμού.