Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο Ε

Το κτίριο βρίσκεται στην μέση του οικισμού, δίπλα δηλαδή στον άξονα που τον χωρίζει σε άνω και κάτω μέρος και είναι προσανατολισμένο νοτιοανατολικά. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα προσβάσιμα τόσο από εσωτερική όσο και από εξωτερική σκάλα.Ανεβαίνοντας την εξωτερική σκάλα, λίγο ψηλότερα από το επίπεδο του ισογείου υπάρχει πρόσβαση εξωτερικά σε λουτρό.  Στον όροφο, υπάρχει μεταγενέστερη προσθήκη  ενός χώρου ο οποίος στεγάζει αυτή τη στιγμή την κουζίνα, και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μόνο εξωτερικά. Η γενική κάτοψη του κτιρίου,ακολουθόντας τον όροφο, είναι παράγωνη ενώ του ισογείου σε σχήμα “Γ”.

Το κτίριο είναι τοποθετημένο κάθετα στον δρόμο και στεγάζεται από απλή τρίριχτη στέγη.

Σήμερα, το ισόγειο λειτουργεί ως εργαστήριο και ο όροφος ως κατοικία. Στο πίσω του μέρος, εισέρχεται στον βράχο επομένως ανοίγματα διαθέτει κυρίως στην ανατολική και στην νότιά του όψη.

Η είσοδος στο ισόγειο γίνεται από τον δρόμο δηλαδή ανατολικά μέσω μεταλλικής πόρτας ενώ στον όροφο είναι προσανατολισμένη βόρεια, στην απόληξη της εξωτερική σκάλας, μέσω μιας εξωτερικής μεταλλικής πόρτας η οποία οδηγεί στον ημιυπαίθριο προθάλαμο με πρόσβαση τόσο στην προσθήκη-κουζίνα όσο και στην κατοικία επίσης με μεταλλικές πόρτες.

Μπαίνοντας στο ισόγειο του κτιρίου συναντάμε τον βασικό χώρο του εργαστηρίου ενώ στα δεξιά υπάρχουν τρία σκαλιά που οδηγούν σε έναν δευτερεύοντα χώρο - θόλο  μέσω ενός τοξοτού ανοίγματος ο οποίος αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως βοηθητικός, με εμφανή τον βράχο στο εσωτερικό του. Στο βάθος του κύριου χώρου βρίσκεται μία ξύλινη μονοσκελής σκάλα η οποία οδηγεί στο πίσω μέρος του ορόφου. Το δάπεδο είναι ξύλινο  και στους δύο ορόφους, γι αυτό το ταβάνι του ισογείου διαθέτει εμφανείς ξύλινες τεγίδες.

Υποστηρικτικά, έχει προστεθεί μεταλλικό υποστύλωμα στην τεγίδα η οποία βρίσκεται στο άνοιγμα της σκάλας.

Μπαίνοντας στον όροφο, συναντάμε το καθιστικό το οποίο χωρίζεται, μέσω ενός διάτρητου με εσωτερικά ανοίγματα και  ξύλινη πόρτα τοίχου, με τον πίσω χώρο του υπνοδωματίου στο οποίο καταλήγει και η εσωτερική σκάλα. Στον όροφο υπάρχει επίσης ξύλινο εξώστης με μεταλλικά στηρίγματα ενώ όλα τα κουφώματα του κτιρίου φαίνεται να έχουν αντικατασταθεί καθώς είναι μεταλλικά.

Η δομή της στέγης εσωτερικά δεν είναι εμφανής καθώς και αυτή έχει ανακατασκευαστεί σε σχέση με την αρχική της μορφή.