Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο Α

Το κτίριο βρίσκεται στη μέση του οικισμού, πάνω στον κεντρικό άξονα που τον χωρίζει σε άνω και κάτω μέρος, ανατολικά της εκκλησίας του χωριού. Το Κτίριο Α’ αποτελεί ένα από τα ερείπια που έχουν απομείνει στα Βελανίδια. Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, , αλλά λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους είναι προσβάσιμο από δύο σημεία με έντονη υψομετρική διαφορά. Η κύρια είσοδος του κτιρίου φαίνεται να είναι από το χαμηλότερο επίπεδο, καθώς παρατηρούμε ένα περιφραγμένο κομμάτι πρασιάς που οδηγεί σε μία ξύλινη πόρτα εισόδου με καμάρα. Είδη από το την όψη του κτιρίου φαίνεται ότι στο πρώτο επίπεδο υπάρχει τζάκι (το οποίο δεν μπορούσε να αποτυπωθεί από το εσωτερικό του κτιρίου), που πιθανόν να είναι προσθήκη , καθώς δημιουργεί μία εξοχή.

 Η δευτερεύουσα είσοδος της κατοικίας βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από την κύρια. Καθώς συνεχίζει η ανηφόρα, στην αρχή της οποίας είναι η μπροστινή αυλή/πρασιά,  στη δεξιά πλευρά του δρόμου βρίσκεται η πίσω αυλή του κτίσματος. Στοιχεία που έχουν απομείνει όπως ένας πέτρινος φούρνος και κάποιες εσοχές στους τοίχους, προδίδουν ότι μπορεί να μην ήταν τελικά αυλή, αλλά η κουζίνα του σπιτιού. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει στέγη και οι «κάποτε» τοίχοι έχουν υποχωρήσει και είναι πλέον μάντρα. 

 Ανεβαίνοντας δύο σκαλιά εισέρχεσαι στους κύριους χώρους διημέρευσης, στο δεύτερο επίπεδο του κτιρίου, για τους οποίους δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για το πως ήταν διαμορφωμένοι, καθώς τόσο τα δάπεδα όσο οι τοίχοι και τα φέροντα ξύλινα στοιχεία, έχουν υποχωρήσει. 

 Όσα κουφώματα έχουν διατηρηθεί, είναι ξύλινα, με δύο φύλλα και το κάθε φύλλο με τρία τζαμιλίκια.

 Η στέγη του κτιρίου έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να προδίδει τον τύπο της.