Βελανίδια (Τμήμα Β)

Κτίριο ΣΤ

Το κτίριο βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι του οικισμού, ακριβώς πάνω από την εκκλησία του χωριού και είναι ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του. Πρόκειται για ισόγεια μονοκατοικία με υπόγειο βοηθητικό χώρο, που δεν συνδέεται εσωτερικά με το ισόγειο. 

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο, καθώς η απότομη κλίση του εδάφους, έχει δημιουργήσει υψομετρικές διαφορές στον περιβάλλοντα χώρο, ξεκινώντας έτσι ένα παιχνίδι  μεταξύ φύσης και κτιρίου. Η κατοικία είναι προσβάσιμη είτε από τον οικισμό , μέσω ενός μονοπατιού, είτε από την πάνω πλευρά, από τον κεντρικό δρόμο που εισέρχεσαι στο χωριό. 

 Αποτελείται από τρία δωμάτια, ένα χωλ και δύο χώρους διημέρευσης, που επικοινωνούν μέσω ενός εσωτερικού παραθύρου. Το λουτρό φαίνεται να είναι εκτός της κατοικίας, ενώ παράλληλα έχει γίνει μία μετέπειτα προσθήκη ενός δωματίου, που δεν συνδέεται με την κατοικία, ακριβώς δίπλα στην κύρια είσοδο. Στο υπόγειο, που μάλλον χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος, είναι εμφανής η σχέση με το φυσικό τοπίο, αφού ο βράχος «μπαίνει» μέσα στο κτίριο.

 Στην βορειοανατολική όψη έχουμε εξώστη και δύο ανοίγματα , με ξύλινα κουφώματα με δύο φύλλα, φεγγίτη και ένα τζάμι. Η πόρτα εισόδου φαίνεται να έχει αλλαχθεί, καθώς είναι πόρτα αλουμινίου. 

 Η τετράριχτη στέγη, στηρίζεται με ξύλινες δοκούς από ημιλαξευτή ξυλεία και πάνω από τον σκελετό τοποθετούνται καλάμια, λάσπη και τέλος κεραμίδια παράδειγμα που παρατηρούμε σε αρκετές στέγες του υπόλοιπου οικισμού.