Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Φούρνος και Αλευρόμυλος

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΟΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΟΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΦΟΥΡΝΟΙ

Την περίοδο της αποκρυβής ο φούρνος κατασκευάζεται μέσα στο χυτό και όπως και τα τζάκια δεν έχει καμινάδα. Έχει συνήθως κυκλική κάτοψη και σπανιότερα τετραγωνική και είναι υπερυψωμένος αφήνοντας κάτω αποθηκευτικό χώρο για τα ξύλα. Εκατέρωθεν του στομίου υπάρχουν μικρές θυΐρες όπου τοποθετούνταν τα απαραίτητα σύνεργα. Εσωτερικά, η κατασκευή είναι θολωτή, με ειδική πέτρα η κεραμίδι και αργιλοκονίαμα, ως συνδετική ύλη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συναντούμε και εξωτερικούς φούρνους.

Η ΒΟΤΤΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

Η βόττα του μύλου πρόκειται για μια ημιθολωτή εσοχή-κόγχη στον τοίχο, όπου τοποθετούνταν ο χερόμυλος. Δεδομένου ότι το πάχος του τοίχου δεν αρκούσε για να δεχθεί τη διάμετρο του κυκλικού χερόμυλου, στο δάπεδο της κόγχης, που βρίσκεται σε ύψος γύρω στα 80cm από το πάτωμα, τοποθετούνταν πλάκα (μυλόπλακα) που προεξείχε του τοίχου ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη επιφάνεια. Πάνω στη μυλόπλακα τοποθετούνταν οι μυλόπλακες με τις οποίες αλέθονταν το αλεύρι.