Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Συμπεράσματα

Νίκος και Βασιλική Μελή.Γιώργος Στενός.

Ο Χριστός Ραχών αποτελεί μία περιπέτεια. Από την μία η αραιοχτισμένη περιφέρειά του, που χρακτηρίζεται κυρίως από κατοικίες και επιτρέπει τον περίπατο στην φύση, την εξερεύνηση. Οι κατοικίες αυτές βρίσκονται σε μεγάλα οικόπεδα τα οποία περιέχουν χωράφια για γεωργία και χώρους για εκτροφή ζώων (κτηνοτροφία). Τα σπίτια έχουν μέτωπο στην αυλή. Σε πολλά από αυτα βρίσκει κανείς παλαιότερα σπίτια (παραδοσιακά), τα οποία έχουν συντηρηθεί και χρησιμοποιούνται, ή αποτελουν δευτερεύοντες χώρους.

Από την άλλη το κένρο του χωριού, όπου τα κτίρια βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο. Κάποτε τα κτίρια αυτά είχαν οικιστική χρήση, τώρα όμως η πλειοψηφία τους έχει μετατραπεί σε μονάδα εμπορικών σκοπών (μικρά μαγαζιά). Οι αυλές είναι χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε κτιρίου. Ο κεντρικός πεζόδρομος είναι η ραχοκοκαλιά του Χριστού και διακόπτεται σε ορισμένα σημεία από μεγαλοπρεπή πλατάνια.

Οι άνθρωποι του χωριού είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Τους χαρακτηρίζει η ολιγαρκεια ενώ φαίνεται να έχουν αποβάλει το άγχος από την καθημερινότητά τους. Στο χωριο ο χρόνος κυλα με τον δικό του ρυθμό. Οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν κάθε διαδικασία που συνθέτει την καθημερινή τους ζωη. Ο έντονος διάλογος με την φύση, κάνει τους ντόπιους να είναι άνθρωποι χαρουμενοι, απλοί που δεν χάνουν ευκαιρία για μικρά γλέντια.