Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Γενικά στοιχεία για τον οικισμό

Ο Χριστός Ραχών είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς της Ικαρίας και αποτελεί το κεφαλοχώρι του Δήμου Ραχών, στον οποίο ανήκει. Ουσιαστικά λειτουργεί ως δεύτερο κέντρο του νησιού, καθώς εκεί βρίσκεται το τρίτο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ικαρίας. Αποτελεί κομβικό σημείο για το νησί, αφού διατρέχεται από τον ιστορικό ντουσεμέ που φθανει από το Καρκινάγρι μέχρι και τον Αρμενιστή

Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, περικυκλωμένος από πυκνό καταπράσινο δάσος και εμφανίζεται αραιοκατοικημένος, με περίπου 300 μόνιμους κατοίκους.  

Η δημοτικότητα του Χριστού αυξάνει συνεχώς, με την επισκεψιμότητα να κορυφώνεται κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα τις αρχές Αυγούστου λόγω του πανηγυριού που λαμβάνει χώρα στις 9 του μήνα. Οι τουρίστες εκτός από τα γλέντια ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής των κατοίκων και να νιώσουν το χρόνο να κυλά διαφορετικά, αφού η ζωή στο χωριό αρχίζει το βράδυ: τότε είναι που ανοίγουν τα μαγαζιά και εμφανίζεται η κίνηση από τους ντόπιους κυρίως στο κέντρο και στην πλατεία, η οποία είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες πλατείες του νησιού. Παράλληλα, η φυσική ομορφιά του τόπου σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών μονοπατιών, καθιστά το Χριστό ακαταμάχητο σε φυσιολάτρες και πεζοπόρους.