Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

ΔΡΟΜΟΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Γενική εικόνα του οικισμού – Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο.

Ο Χριστός Ραχών αποτελεί έναν από τους ορεινούς οικισμούς της Ικαρίας, χτισμένος γύρω στα 400 μέτρα υψόμετρο, στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού. Αν και το νησί χαρακτηρίζεται από τους αραιοχτισμένους οικισμούς, στον Χριστό δεν παρατηρείται το ίδιο σε όλη του την έκτασή ,αφού αποτελούσε κέντρο τόσο για εμπορικές δραστηριότητες όσο και για διασκέδαση. Συνεπώς το κέντρο του είναι πυκνοχτισμένο και φέρει μαγαζιά, πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στα περίχωρα του εκτίνονται κυρίως διάσπαρτες μεταξύ τους κατοικίες.

Ο οικισμός συνυπάρχει με την πλούσια βλάστηση του τοπίου και διαμορφώνεται έτσι, που διατηρεί μια αρμονική σχέση με αυτή. Τα δέντρα που συγκροτούν το τοπίο είναι κυρίως πλατάνια, έλατα και αρκετά καρποφόρα, με βασικότερο τις καστανιές, οι οποίες επιφέρουν έσοδα στους κατοίκους μέσω της επεξεργασίας τους και της παραγωγής τοπικών προϊόντων. Επίσης τα υλικά της δόμησης των παραδοσιακών κτισμάτων είναι στο μεγαλύτερο βαθμό η πέτρα και το ξύλο λόγω της αφθονίας τους στο φυσικό περιβάλλον αλλά και εξαιτίας της επιθυμίας για «συνομιλία» με αυτό.

Λόγω του ορεινού χαρακτήρα του νησιού, το βορινό με το νότιο κομμάτι του διαμορφώνονται διαφορετικά, τόσο όσον αφορά την μορφολογία και την ποιότητα του εδάφους , όσο και τη χλωρίδα και τη βλάστηση.Οι Ράχες γενικότερα, και όχι μόνο ο οικισμός του Χριστού, βρίσκονται στο βορινό κομμάτι της βουνοσειράς του Αθέρα. Στις Ράχες βρίσκεται το δάσος των Ραχών όπου αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα. Στο νησί θα συναντήσει κανείς αρκετά είδη που δεν τα συναντά αλλού ,όπως η παιώνια ,η δαχτυλίτιδα, η ρορίπα και το σύμφυτο. Ενώ υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη δέντρων και θάμνων συνολικά στο νησί. Με πιο σημαντικά το πεύκο, η βελανιδιά, το πουρνάρι, η καστανιά , η κουμαριά, τα πλατάνια και άλλα. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από μεσογειακή βλάστηση όπως το ρέικι, το άναμμα, το θυμαρι και η αστιβή ενώ στις ρεματιές φύεται το κολοκάσι ένα είδος πλατύξυλου φυτού.