Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Πληθυσμιακά στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές δραστηριότητες

Ο πληθυσμός της Ικαρίας σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 8.423 κατοίκους και συγκεκριμένα η Δημοτική ενότητα Ραχών στους 2.332 (με 355 στον οικισμό Χριστός Ραχών). Ως προς την απασχόληση, κυρίαρχος είναι ο πρωτογενής τομέας, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή του τριτογενούς. Οι γεωργικές δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός, η αλιεία, η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού.

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στηρίζεται στην κτηνοτροφία και στην αλιεία. Η αμπελοκαλλιέργεια συνηθίζεται στην κοιλάδα της Μεσαρίας και στον Φάρο, χωρίς να λείπει και από την ορεινή χώρα των Ραχών, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς και την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία αποτελεί την κυριότερη παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων στις δυτικές, νότιες και ορεινές ανατολικές περιοχές. Ο δευτερογενής τομέας στηρίζεται είτε στην οικοδομική δραστηριότητα, είτε στην μεταποίηση των παραγόμενων τοπικών προϊόντων, δηλαδή του κρασιού, του μελιού και των γλυκών του κουταλιού. Ο τριτογενής τομέας περιλαμβάνει το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, τον τουρισμό, την σίτιση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένες δουλείες (του τριτογενούς) αυξάνονται σημαντικά την θερινή περίοδο, καθώς το νησί παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Πανηγύρια

Τα πανηγύρια αποτελούν για όλο τον ελλαδικό χώρο πολύμορφες κοινωνικές εκδηλώσεις ιδιαίτερης βαρύτητας. Τα ίδια ξεκίνησαν ως σημείο αναφοράς για θρησκευτικές εκδηλώσεις ,που συνδεόντουσαν κάθε φορά με την εκκλησία του αγίου , ενώ παράλληλα ήταν ένα μέσω ψυχαγωγίας  για όσους έπαιρναν μέρος σε αυτά.

Στη σύγχρονη εποχή ,τα πανηγύρια συνεχίζουν να αποτελούν  ευκαιρίες ψυχαγωγίας, εμπορικής δραστηριότητας και κοινωνικής συναναστροφής με μία όμως χαλαρότερη σχέση με τις θρησκευτικές γιορτές, όσον αφορά το κομμάτι της θρησκευτικής παρουσίας .Τα πανηγύρια αντιμετωπίζονται πλέον - σχεδόν  αποκλειστικά - σαν μια ευκαιρία διασκέδασης σε όσους την επιλέγουν.

Η ιδιαιτερότητα που εμφανίζουν τα Ικαριώτικα πανηγύρια συγκριτικά με  αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας είναι ο τρόπος που η παράδοση έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες και η ζωντάνια που συνεχίζουν να έχουν μέσα σε αυτές. Για τη σύγχρονη Ικαρία μάλιστα τα πανηγύρια αποτελούν σήμα κατατεθέν, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους, αλλά και ένα αποδοτικό μέσο χρηματοδότησης του εκάστοτε χωρίου, πολιτιστικού συλλόγου που τα αναλαμβάνει.

Τα περισσότερα από αυτά λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ η εθελοντική εργασία των κατοίκων είναι που τα καθιστά δυνατά, αφού οι ίδιοι είναι που θα οργανώσουν το στήσιμο τους, το μαγείρεμα, τα οικονομικά, το σερβίρισμα.

Τρόπος Ζωής-Ρυθμός Ζωής

Οι ρυθμοί ζωής στην Ικαρία κυλούν ράθυμα και συνηθίζεται η χρονική απροσδιοριστία. Ένα ιστορικό φαινόμενο της Ικαρίας που συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα είναι η πολλαπλότητα των απασχολήσεων ώστε κάθε νοικοκυριό να εξασφαλίζει τα απαραίτητα. Έτσι για να φέρουν σε πέρας οι Ικαριώτες τις υποχρεώσεις τους, δεδομένης και τις μεγάλης οικιστικής διασποράς διανύουν μεγάλες αποστάσεις και έτσι ο ελεύθερος χρόνος τους για κοινωνικές συναναστροφές και τα ψώνια τους, μένει για αργά τη νύχτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαγαζιά, οι δημόσιες υπηρεσίες και όλος ο κοινωνικός ιστός να προσαρμόζονται σε αυτό το ιδιόμορφο ωράριο. Αυτή η συνήθεια παραμένει έντονη μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ραχών.