Αρέθουσα

Αντιπροσωπευτικοί Τύποι

ΧυτόΠυργάρι.Μικτό.
  1. Χυτό: Το χυτό είναι ένα μονόχωρο, ορθογωνικής κάτοψης κτίσμα, τοποθετημένο συνήθως παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους. Χαρακτήριζεται ως το «Αντιπειρατικό» σπίτι λόγω του φυσικού «καμοφλαρίσματος». Το γεγονός αυτό οδήγησε στη χρήση υλικών με γήινη χρωματική παλέτα, όπως ο σχιστόλιθος, και στση χρήση αντίστοιχων δομικών συστημάτων, π.χ. ξηροληθιά, ώστε να επιτυγχάνεται χρωματική ομοιογένεια με το έδαφος. Αποτέλεσε τον βασικότερο τύπο κατοικίας μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ εντοπίζεται σε χρήση με μικρότερη κλίμακα και με μικρές παραλλαγές μέχρι τον 20ο αιώνα. Πάντοτε υπήρχε κρυφή έξοδος που οδηγούσε σε {χωστοκέλι} δηλαδή ημιυπόγειος χώρος ή {κρυφοκέλι} δηλαδή χτιζόντουσαν κάτω από βράχους.

 

  1. Πυργάρι: Τα πυργάρια είναι νεότερα κτίσματα τετραγωνικής περίπου κάτοψης που διαθέτουν 2 ανεξάρτητους χώρους, το «κατώι» και το «ανώι» και από μία εξωτερική σκάλα που γινόταν η πρόσβαση στον πάνω όροφο, εφόσον δεν υπήρχε πρόσβαση από την πίσω πλευρά.

 

  1. Μικτό: Το μικτό αποτελεί ίσως τον πιο χαρακτηριστικό τύπο σπιτιού της Ικαρίας, προερχόμενος από τον συνδυασμό ενός Χυτού με ένα Πυργάρι. Η λειτουργικότητα του Χυτού συ συνδυασμό με την εξάλειψη της πειρατίας τον 20ο αιώνα συντέλεσε στην προσθήκη άνετη οικοδόμηση επιπλέον χώρων, π.χ. δύο πυργαριών.