Αρέθουσα

Κτήριο επιμέτρησης Νο 5

Θέση κτηρίου στον οικισμόΦωτογραφία κτηρίου Κάτοψη Τομή ΌψηΣκίτσο 2Σκίτσο 1

ΚΤΗΡΙΟ Νο 5

Το κτήριο βρίσκεται το βόριο τμήμα του οικισμού. Δεν γνωρίζουμε περί την περίοδο κατασκευής του, ή τον κατασκευαστή του. Λόγω απουσίας της ιδιοκτήτριας, δεν καταφέραμε να εισέλθουμε στο εσωτερικό του, όμως λόγω του συνολικού του ύψους, που είναι 7,50 μ., εκτιμούμε πως αποτελείται από δύο επίπεδα. Καλύπτεται από δίριχτη στέγη ύψους 0,80 μ. Το περίγραμμα του κτηρίου είναι ορθογωνικό και συνολικής επιφάνειας 90 τ.μ.. 

Το κτήριο διαθέτει δύο εισόδους, μία στην πρόσοψή του και μία στην πίσω όψη, ενώ μια μικρή πόρτα στην βορεινή του όψη και σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εισόδους, φανερώνει την ύπαρξη ημιυπογείου. Ο εξωτερικός χώρος της μπροστινής εισόδου καταλαμβάνεται από πρασιά και πλακοστρωμένη αυλή. Στην πίσω όψη εντοπίζεται μικρός χώρος ορθογωνικού περιγράμματος, συνολικής επιφάνειας 4 τ.μ. και ύψους 2,50 μ.,  ο οποίος αποτελεί πιθανών χώρο αποθήκευσης τροφίμων ή εξοπλισμού ή και χώρο λουτρού. Ο ελεύθερος χώρος εξωτερικά στην βορεινή πλευρά του κτηρίου έχει αξιοποιηθεί για την τοποθέτηση καυσοξύλων.

Σχετικά με το κατασκευαστικό σύστημα του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων εξωτερικών τοίχων πάχους 0,50 μ., ενδεχομένως και από άλλα φέροντα στοιχεία στο εσωτερικό του, τα οποία δεν ήταν δυνατό να εντοπισθούν.

Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι επί το πλείστον ξύλινα και κάποια από αυτά έχουν ανακατασκευαστεί. Στην βορεινή όψη  υπάρχουν πολύ μικρά ανοίγματα χωρίς κούφωμα. Επίχρισμα φέρουν οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου, ενώ οι χαμηλότεροι, που οριοθετούν το οικόπεδο, είναι λίθινοι και ανεπίχριστοι. Εντοπίζονται και κάποιες δευτερεύουσες, πιθανών νεότερες πλίνθινες κατασκευές στην πίσω πλευρά του κτηρίου (φούρνος). Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτηρίου με ελαιοχρώματα (χρησιμοποιείται το πράσινο χρώμα).

Σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου, έχει υποστεί εξωτερικές φθορές στο επίχρισμα, ελάχιστες στις λίθινες τοιχοποιίες και σε κάποια κουφώματα, λόγω της πολυετής του χρήσης. Ωστόσο, το κτήριο επισκέπτεται ακόμα η ιδιοκτήτρια αρκετές μέρες το χρόνο, ώστε διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση.