Αρέθουσα

Κτίριο επιμέτρησης Νο 10

Θέση κτιρίου στον οικισμόΦωτογραφία κτιρίουΚάτοψηΤομήΌψη

ΚΤΗΡΙΟ Νο 10

Το κτήριο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του οικισμού, και αποτελεί το τελευταίο κτήριο του οικισμού προς τη κατεύθυνση αυτή, καθώς και ένα από τα λίγα κτήρια που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο απ αυτό της πλατείας. Επίσης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κτηρίου του τύπου “Πυργάρι”, λόγω χαρακτηριστικών όπως η ύπαρξη δύο ορόφων, η δίριχτη στέγη και τα μεγάλα συμμετρικά ανοίγματα. Η δίρικτη στέγη αυτή έχει ύψος 2 μ. ενώ, το περίγραμμα του κτηρίου είναι ορθογωνικό και συνολικής επιφάνειας 195 τ.μ..  

Επίσης, το κτήριο διαθέτει μία και κεντρική εισόδο, στην πρόσοψη και πιο συγκεκριμένα στο επίιπεδο του ισογείου, ενώ υπάρχει υψομετρική διαφορά της τάξεως του 1,8μ, μεταξύ των επιπέδων πρόσωψης και πίσω όψης. Έπειτα, όπως φαίνεται και στη κάτοψη, η γενική επιφάνεια είναι χωρισμένη σε 2 κύριους χώρους, οι οποίοι έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους.

Όσον αφορά, το κατασκευαστικό σύστημα του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων  τοίχων πάχους 0,80μ. για το επίπεδο του ισογείου και πάχους 0,60μ. για το επίπεδο του ορόφου. Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, ενώ κανένας από τους χώρους δε φέρει επίχρισμα.

Τέλος, το κτήριο δε διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και φαίνεται να έχει εγκατάληφθει, καθώς έχει χρήση ως αποθήκη υλικών το παρόν χρονικό διάστημα. Το μόνο δείγμα ανακατασκευής ή επέμβασης, φαίνεται να είναι μια μεταλλική δοκός τύπου Η που διατρέχει το κτήριο και είναι τοποθετημένη στη κορυφή του κτηρίου.