Αρέθουσα

Κτήριο επιμέτρησης Νο 1

Θέση κτηρίου στον οικισμό Φωτογραφία κτηρίου ΚάτοψηΤομή Όψη 1Όψη 2

ΚΤΗΡΙΟ Νο 1

Το κτήριο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού, και αποτελεί το βορειότερο και τελευταίο κτήριο του οικισμού. Φαίνεται να ήταν ένα απλό χυτό, στο οποίο έγινε προσθήκη ενός δεύτερου χυτού, μεταγενέστερα, δημιουργόντας έτσι το τελικό κτίσμα με την, πια μισοδιαλυμένη, δίρηκτη στέγη. Η στέγη αυτή έχει ύψος 1,3 μ. ενώ, το περίγραμμα του κτηρίου είναι ορθογωνικό και συνολικής επιφάνειας 113 τ.μ..  

Επίσης, το κτήριο διαθέτει τέσσερις εισόδους, δύο στην πρόσοψή του και δύο στην πίσω όψη, ενώ υπάρχει υψομετρική διαφορά της τάξεως του 1,2μ. Έπειτα, όπως φαίνεται και στη κάτοψη, η γενική επιφάνεια είναι χωρισμένη σε 4 κύριους χώρους, οι οποίοι δεν έχουν άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, ενώ ο κεντρικός (και μοναδικός στεγασμένος ακόμη) είναι χωρισμένος σε δύο μέρη.

Όσον αφορά, το κατασκευαστικό σύστημα του κτηρίου, ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων εξωτερικών τοίχων πάχους 0,60μ.. Τα κουφώματα του κτηρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, και υφίστανται μόνο στον στεγασμένο χώρο ενώ κανένας από τους χώρους δε φέρει επίχρισμα.

Τέλος, το κτήριο δε διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, καθώς δεν έχει καμία χρήση το παρόν χρονικό διάστημα.